Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Indulhat a mobiltévé

2008.01.08. 13:15
Ismét mobiltévével kísérletezik az Antenna Hungária, noha a kereskedelmi szolgáltatás beindítására még biztosan rengeteget kell várnunk. Amíg nem írja ki a tendert a Nemzeti Hírközlési Hatóság, addig nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel és milyen áron lehet majd mobilon tévézni.

Minden készen áll a DVB-H alapú mobiltévé-szolgáltatás bevezetésére, és az Antenna Hungária arra törekszik, hogy Magyarországon minél hamarabb legyen digitális mobiltévézés. Előbb persze a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak ki kell írnia a szolgáltatáshoz szükséges tendert. A tender eredményhirdetését követően egy-két hónap kell a hálózat véglegesítésére, ezt követően indulhat a kereskedelmi szolgáltatás. Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatójának abban reménykedik, hogy hamarosan kiírják a tendert, így az év vége előtt lehet digitális műsorszórás.

A keddi sajtótájékoztató apropóját az adja, hogy az AH, a T-Mobile és a Vodafone ismét beindítja a kísérleti adást, a teszt résztvevői két héten át nézhetnek majd tévét mobilon. A korábbi tesztekhez képes újdonság, hogy most lesz egy kimondottan mobiltévés csatorna is, amelyen sms-ben lehet szavazni klipekre, és a legtöbb szavazatot szerző előadó kerül adásba.

Nincs modell

Winkler János, a T-Mobile üzletágvezetője ismét kihangsúlyozta a mobiltelefonok fontos szerepét, szerinte kulcsfontosságú a felhasználói felület, az egyszerű kezelhetőség. Most még elég kevés mobilon lehet fogni az adásokat, ráadásul a kezdetekben várhatóan 300-400 euróba kerülnek majd a mobiltévés készülékek. A T-Mobile első embere a szolgáltatás leendő áráról csak annyit tudott mondani, hogy a várhatóan kevesebbet kell majd fizetnünk, mint az olaszoknak.

Elhangzott, hogy Olaszországban havonta 19 euróba kerül a mobiltévézés, ami részint az infrastrukturális verseny miatt alakult így: több műsorszóró cég versengett egymással, és ennek a versenynek a költségeit is bele kellett építeni az árakba. Ezzel kapcsolatban a kísérleti adás infrastruktúráját adó Nokia Siemens Networks és az Antenna Hungária igazgatója is elmondta: olcsóbb lenne, ha hazánkban egyetlen infrastruktúrát kellene csak kiépíteni. Pontosabb árakról azért nem tudott senki sem nyilatkozni, mert amíg nincs kiírva a tender, addig elképzelni sem tudják az érintettek, hogy milyen üzleti modellt valósíthatnak meg.

Podrohányi László, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában csak március-áprilisban válik véglegessé a DVB-H-szabvány, de a megoldás használatát már most is ajánlja az unió. A Vodafone egyébként 2008-ban nyolc országban tervezi elindítani a mobiltévé-szolgáltatást, például Franciaországban, Svájban és Németországban.