Műholdas mobiltévé készül

2007.08.03. 10:00
Két év múlva már műholdról is eljuthatnak a mobilokra a digitális tévéműsorok, az európai űrhivatal hamarosan tendert ír ki a műholdvevő készülékek kifejlesztésére.

Pár éven belül egész Európában megszűnik az analóg műsorszórás, és kizárólag digitális tévéadások lesznek. Bár eddig csak a földfelszíni sugárzásról szóltak a hírek, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) bejelentette, hogy beszállna a buliba a műholdjaival.

Az Európai Unió elkötelezte magát a DVH-H mobiltévés technológia mellett, ezért az ESA ennek a műholdas változatát kezdte kifejleszteni. A műholdas szabványt DVB-HS néven emlegetik, amely a Digital Video Broadcast - Satellite, Handheld rövidítése. Az Eutelsat már 2009-ben fellő egy műholdat, amely 2 gigahertzes és a 4 gigahertzes tartományban sugározza majd a jelet.

Nincs hardver

Lakásokban – a tető leárnyékoló hatása miatt – tetőre helyezett antennával és jeltovábbító berendezések segítéségével lehet majd lefedettséget biztosítani, utcán azonban bárhol fogható lesz az adás. De csak akkor, ha lesznek ilyen mobilok, a DVB-SH adások fogadásához szükséges technológia ugyanis még nem létezik.

Földfelszíni adáshoz kihúzható antenna kell

Az ESA meghívásos tendert ír ki, hogy a fejlesztőcégek készítsék el a szükséges hardvereket, többek között egy mobil csipkészletet a DVB-SH jel dekódolásához. Egyelőre nem tudni, hogy kell-e külön antenna a műholdas adások vételéhez, ha minden jól megy nem lesz szükség sapkára vagy táskára szerelhető mini parabolákra, noha kiváló divatkellék lehetne belőlük. A tendert várhatóan a következő hónapokban kiírják.

Ki nyer ma?

Az üzleti modellel kapcsolatban az ESA szóvivője először az amerikai Sirius műholdas rádiót emlegette, írja a Register, de amikor a Sirius múlt évi 134 millió dolláros vesztesége szóba került, inkább Dél-Koreára terelődött a szó, ahol a rivális DMB formátumnak már működik a műholdas verziója, az S-DMB, ráadásul sikeres is. Azt nem tudjuk, hogy milyen alapon lehet összehasonlítani Európát Dél-Koreával, amely az internetelérések, számítógépek elterjedtségében és informatikai fejlesztésekben is a világ élvonalába tartozik, azt viszont tudjuk, hogy az Unió nem preferálta a náluk már működő DBM szabványt, és inkább a DVB-t választotta.

Persze az is igaz, hogy nem az ESA-nak kell megtalálnia a sikeres üzleti modellt, ezt érdemes a műsorközvetítésben érdekelt cégekre bízni. Ha viszont mégsem lesz sikeres üzleti modell, akkor sürgősen el kell majd gondolkodni azon, hogy mire használjuk a technológiát.  • Hírek
  • Bankszámla