Elmarasztalta saját Panaszbizottságát az ORTT

2005.01.14. 16:45
Az ORTT szerint Panaszbizottságának nem lett volna joga elítélni az Apám beájulna című filmet, ami ráadásul nem is azon az adón ment, amit a szervezet elítélt. Kaotikus sajtónyilatkozatokkal küzd maga ellen az elektronikus médiát felügyelő állami szervezet.
Nyilatkozatban marasztalta el saját Panaszbizottságát az Országos Rádió és Televízió Testület. A nyilatkozat értelmében az ORTT rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a testület által működtetett Panaszbizottság az ügyrenddel ellentétesen állapította meg a médiatörvény sérelmét, az Apám beájulna című film vetítésével kapcsolatos kifogások ügyében.

Nem mondhatták volna

A testület szerint ugyanis a Panaszbizottságnak a beadványt, az esetleges törvénysértés elbírálása érdekében, a Testülethez kellett volna áttennie, hiszen az ilyen ügyek az ORTT hatósági jogkörébe tartoznak. A Panaszbizottság ugyanis a kiegyensúlyozott tájékoztatás sérelmének megállapításán túl egyéb ügyekben nem jogosult törvénysértés megállapítására. A Panaszbizottság szerdán közzétett állásfoglalása szerint a tavaly december 12-én, este nyolc órakor vetített Apám beájulna című magyar filmet sugárzó műsorszolgáltató megsértette a médiatörvényt, mivel nem megfelelő korhatárjelzést alkalmazott.

Az indoklás szerint a műsorszolgáltatónak szem előtt kellett volna tartania, hogy a gyerekek fejlődésében meghatározó jelentőségű a 12 és 16 év közötti életkor, emiatt nem alkalmasak számukra követendő példának olyan antiszociális viselkedésformájú televíziós ""hősök"", mint a film egyes szereplői. Az eljáró tanács egyöntetű véleménye szerint ezért a műsorszolgáltató súlyosan megsértette a médiatörvényben foglalt törvényi előírásokat.

Nem is az MTV

Az eset érdekessége, hogy az ORTT Panaszbizottsága sajtóközleményében a Magyar Televízió Rt-t marasztalta el, pedig Sas Tamás tinifilmje nem is ezen a csatornán, hanem az RTL Klubon futott.

"Az ORTT Panaszbizottságának a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás vizsgálatának kivételével nincs joga törvénysértést megállapítani, és mivel az ügyet az ORTT hatáskörébe kellett volna utalni, az Országos Rádió és Televízió Testület úgy gondolta, hogy nyilatkozatban kell tiltakozni az eljárás ellen" - mondta el Vékony Éva, az ORTT sajtószóvivője.

"Az ORTT és az ORTT Panaszbizottsága a médiatörvény értelmében két különálló szervezet, ezért a Panaszbizottságot elmarasztaló nyilatkozat nem hatálytalanítja a műsorszolgáltató elmarasztalását" - jegyezte meg Vékony Éva.

Ráadásul a Panaszbizottság hibája semmilyen személyi következménnyel nem jár, hiszen a médiatörvény értelmében csak akkor lehet visszahívni a testület tagját, ha összeférhetetlenség áll fel, vagy ha jogerős, letöltendő börtönbüntetésre ítéli a bíróság.