Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Mi öltük meg a bemondókat

2006.09.05. 00:02
Az m2 azért vált meg a bemondóktól, mert egyszerűen elkapcsolunk, ha meglátjuk őket. A paraván előtt mosolygó bemondókat végleg legyőzte a vish, a station id meg az önreklám.

Ahogy már arról korábban értesültünk, az MTV szeptember 4-étől végleg megválik a bemondóktól, ezután a műsorok közt csak rövid vishek, önreklámok tájékoztatnak majd a programkínálatról. Többé nem jelentkezik senki a fikuszokkal határolt paraván elől, hogy elmondja, mit is láthatunk majd este, vagy elmagyarázza miért is volt adáshiba perceken át.

Eljárt felettük az idő

Az MTV idén tavasszal száműzte a bemondókat a földi sugárzású m1-ről az m2-re, viszont akkor azt ígérték, hogy a kis nézettségű kulturális adón még sokáig élőszóban fogják ismertetni a programkínálatot.

"Ha rajtunk múlik, biztosan ott leszünk a képernyőn tíz év múlva is, és folytatjuk azt a hagyományt, amivel a televíziózás Magyarországon elkezdődött" - nyilatkozta akkor az e-Masa internetes magazinnak a szakma egyik utolsó nagy öregje, Mohai Gábor, aki huszonhét éve bemondó az MTV-n.

Takács Marika

"Szerettük volna megtartani a bemondókat, de sajnos minden kutatás azt mutatja, hogy a nézők jelentős része egyszerűen elkapcsol, ha feltűnnek a képernyőn. Eljárt az idő a bemondók felet" - nyilatkozta most az Indexnek Kósa Somogyi György, az m2 műsorigazgatója. Kósa Somogyi hangsúlyozta, hogy az MTV alkalmazásában álló hat bemondó közül egyet sem bocsátottak el. Van, aki a kamerák előtt folytatja, de akad olyan is, aki ezentúl a műsorkészítésben vesz majd részt.

Úgy tudjuk, hogy az AGB Nielsen statisztikai adata alapján a csatorna egy százalék körüli főműsoridős közönségaránya a bemondók megjelenésekor rendszerint 0,3-0,6 százalékra csökken. Az m2 őszi struktúraváltásával egy időben szabadul meg a bemondóktól, ami arra utal, hogy a csatorna új, fiatalosabb, lendületesebb imidzsébe már sehogy sem fért bele a bemondó hetvenes évekből itt maradt, kicsit poros, kicsit fekete-fehér szerepe.

Valahol visszatérnek

Nemcsak az m2-ről tűntek el a bemondók, tavasztól már a Duna televízió műsoráról is kicsit visszaszorultak, csak időnként, reggel, a déli és esti hírek előtt, illetve a késő esti műsorsávban tűnnek fel, de az áprilisban indított Duna Autonómián ezután is állandóan bemondók ismertetik majd a műsorokat.

A bemondó egyébként a kilencvenes évek közepén tűnt el végleg a nyugat-európai csatornákról, a trendeket követve a két nagy országos kereskedelmi csatorna, a Tv2 és az RTL Klub már bemondók nélkül kezdete meg adását 1997-ben. A német ZDF közszolgálati adó viszont többévnyi szünet után éppen tavaly hívta vissza a képernyőre a bemondókat, mert felmérései szerint a nézők, főleg az idősebbek, mégis igénylik a személyes hangvételű műsorismertetést.

Korán kezdték

A bemondók már az MTV 1957. február 23-án indult kísérleti adásában is feltűntek, de hónapokig nem volt állandó arca a tévének. Először július 11-én állt a kamerák elé a hőskor legendás bemondója, Tamási Eszter. Akkoriban még nemcsak a műsorokat ismertette, de meséket és verseket is mondott a kamerábaa előtt. Két héttel később már két bemondónője volt a tévének, feltűnt Takács Marika is, és 1958 augusztusában a nézők megismerkedhettek a magyar televízió első férfi bemondójával, Varga Józseffel is.

Tamási Eszter

Aztán a hatvanas években jött a másik generáció, Lénárd Judit, majd az ő váratlan halála után Kudlik Júlia, később Kertész Zsuzsa és Kovács P. József. A hatvanas években a bemondók voltak a televíziós sztárok, a szilveszteri ünnepi adásokban esztrádműsorral is szórakoztatták az országot. Ezeket az archív felvételeket még mostanában is lehet látni az Önök kérték című tévés kívánságműsorban, ami arra utal, hogy az idősebbek még mindig nem elejtették el a televíziózás hőskorának meghatározó arcait.

A nyolcvanas években vált igazán népszerűvé Mohai Gábor - ő ma is az MTV-nél dolgozik - vagy Szádvári Gabriella, a kilencvenes években került a képernyőre Nagy Judit, Cserháti Ágnes, Bényi Ildikó.

A bemondói szerep fontosságának csökkenésével hagyták el aztán a pályát az MTV bemondói, a régi nagy öregek nyugdíjba mentek, Kertész Zsuzsa átigazolt a Magyar Rádióhoz, Kovács P József távozása pedig - például - még kisebb botrányt is kavart.

"Nem kirúgtak, csak az új vezetés koncepciója olyan feltételeket teremtett a bemondók számára, hogy felajánlottam, eljövök, ők pedig könnyedén elfogadták. Májusban még életműdíjat is kaptam, ezzel elismerték a munkámat, mégsem tartóztattak egy szóval sem" - nyilatkozta a Blikknek Kovács P József még 2001 novemberében.

A legfurcsább talán Nagy Judit karrierje, aki a kilencvenes évek végén bemondóból népszerű hírolvasó lett az MTV Híradójában, majd tavaly decemberben kisebb botrányt kiváltva mégis a kevésbé nézett kora délutáni műsorsávba helyezték át.