Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ringier: A Blikk egy kicsit elfáradt

2007.10.27. 16:36
A Ringier magyarországi érdekeltségeinek új vezetője szerint a Népszabadság nagy, lomha szervezet, viszont vannak különleges értékei. A Blikk viszont elfáradt kissé, é emiatt nem tudja növelni a példányszámát.

Nem kell bulvárosítani a Ringier többségi tulajdonában lévő Népszabadságot, a Blikk viszont "egy kicsit elfáradt" - mondta az MTI-nek Mihók Attila, a svájci székhelyű médiacsoport magyarországi cégének november elsejével kinevezett ügyvezető igazgatója szombaton.

A nagy rendszerek lassan mozdulnak - jegyezte meg a változtatásokat firtató kérdésre, részleteket azonban nem mondott. "A Népszabadságnak vannak különleges értékei, amelyeket egyértelműen azonosítani kell, hogy építeni lehessen rájuk" - vázolta a kiindulópontot az új vezető.

Csehországtól és Szerbiától eltérően a közeljövőben nem készül második bulvárlappal a magyar piacra lépni a médiacsoport. "A cseh piac elég nagy ahhoz, hogy két, egymáshoz igen hasonló lapot is el tudjon tartani, míg Szerbiában a Blic sokkal inkább könnyed politikai lap, mint bulvárújság, míg új lapunk, az Alo! kőkemény bulvár".

Nem mennek jól

Magyarország legnagyobb példányszáma napilapjával, a Blikkel minden bizonnyal azért elégedetlen a tulajdonos Ringier, mert a bulvárlap az utóbbi években olvasókat vesztett, miközben a lappiac általános szűkülése ellenére a bulvárlapok közül több más termék is növelni tudta olvasótáborát.

A Blikkből az idei év első félévében a Magyar Terjesztésellenőrzési Szövetség adatai alapján átlagosan 229 912 darabot adtak el naponta, míg 2005 végén ez a szám még 254 313 volt. Eközben a Bors, illetve elődje a Színes Bulvárlap, nem egészen két év alatt 40 544-ről 66 599-re tornászta fel az eladott példányok számát.

Hasonló példányszámcsökkenést kellett a Ringier másik fontos lapjának, a Népszabadságnak is, ami két éve még több mint 150 ezer példányban kelt el, az idei év első félévében viszont már csak 128 ezer darabot értékesítettek átlagosan naponta a napilapból. (Amíg azonban a bulvárpiacon aggodalomra adhat okot ekkora csökkenés, addig a politikai napilapok piacán ez nem meglepő: minden komoly napilapnak hasonló ütemben csökken az olvasótábora).

Iparági értesülések szerint az egyre fokozódó válság miatt került új ember a Ringier magyarországi érdekeltségeink élére. A svájci Ringier AG üzletfejlesztési vezetői pozíciót hozott létre Papp Béla, a magyarországi kiadó eddigi ügyvezető igazgatójának.