2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Feljelentést tett az ORTT a Budapest Tv jósműsora ellen

2007.07.19. 15:52
Az ORTT szerint csalással jutnak nagyobb bevételhez a csatorna egyik jósműsorában. A médiatestület ezért feljelentést tett a rendőrségen.

Csalás alapos gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította a Budapest Televízió egyik jósműsorával kapcsolatos panaszt a médiahatóság - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban elfogadott határozatából.

A Mondd meg a jövőm! című jósműsor a testület döntése szerint megtéveszti a nézőket és a betelefonálókat, mivel az adás telefonszámát tárcsázókkal egy számítógép akár adásidőn kívül is azt közli, hogy egy újabb hívással "biztosan" bekerülnek a műsorba.

Ez egyrészt műsoridő alatt sem biztosított, másrészt a műsoridőn kívül lehetetlen - állapítja meg a médiahatóság. Az ORTT szerint "tekintettel arra, hogy a fentiek legalább egy konkrét esetben kárt okoztak, a Testület a csalás büntetőjogi tényállásának megvalósítását valószínűsíti".

A Budapest Tv és még negyven ország

A műsor honlapján egyébként részletesen le van írva, hogyan juthatnak szóhoz adásban a nézők, és ebben a leírásban szó sincs biztos adásba kerülésről.

"A néző adásba kapcsolását számítógép végzi. Ez a következő módon történik: a számítógép véletlenszerűen közvetlenül adásba kapcsol egy telefonálót. A néző egy kérdést tehet fel a jósnőnek, amit előre megfogalmaz. Erre kaphat választ a műsorban." - áll a BudapestTv honlapján.

A Telemedia cáfol
"Nem a Telemedia InteracTV gyártja az ORTT által csalással vádolt Bp TV-n sugárzott jós műsort. Teljes mértékben elzárkózunk ettől a júliusban bezárt műsortól. A Telemedia InteracTV pont azért tudott sikeres lenni 40 országban, mert mind a törvényeket, mind íratlan etikai szabályokat is a lehető legnagyobb mértékben betartja a fogyasztók és a hosszútávú szolgáltatás érdekében. A hívóink több mint fele visszatérő, ez is mutatja, hogy az nézők jelentős része szereti és rendszeresen nézi a műsorainkat. Ez, hogy már több mint négy éve sikeresen jelen vagyunk a magyar és a világpiacon bizonyítja, hogy igény van ilyen műsorokra"

A Mondd meg a jövőm című műsor délutánonként sugározzák, illetve csak sugározták, mert a BudapestTv honlapja és a Port.hu programportál szerint az elkövetkező hetekben nem lesz adás. Utoljára július 11-én, szerdán este fél hétkor jelentkezett a jósműsor.

A műsort a Budapest Tv honlapján található információk szerint egy külső cég készíti a tévének, de ezt a vállalat képviselői később határozottan cáfolták. Az Index úgy tudja, hogy a problémás műsort a Budapest Tv külső cégek bevonása nélkül készítette.

Nem tudják megszorongatni

Az emelt díjas vetélkedők ellen már többször indított vizsgálatot az ORTT, sőt több eset került az azóta már az APEH főosztályává átminősített Szerencsejáték-felügyelet, a fogyasztóvédelem és a Gazdasági Versenyhivatal elé is, de a hivatalok szabályozás hiányában éveken át egymásra mutogattak. Közben Kovács György, az ORTT elnöke tavaly kétségbeesésében már a Népszabadság egyik cikkében üzent a nézőknek: ne engedjenek "a csábításnak, hogy azonnal a telefon után nyúljanak és megválaszolják a kérdésként feltett primitív és köztudomású tényeket". Szépen kért, ennyit tehetett.

Idén a Gazdasági Versenyhivatal ígérte meg, hogy lép az ügyben, és több száűz panasz után vizsgálatot indított a Tv2, az ATV, a Spektrum és az RTL Klub telefonos vetélkedői ellen. Az ügyben a csatornákat üzemeltető cégek mellett érintettek a műsort készítő vállalkozások is. A GVH állítólag augusztus végére zárja le a vizsgálatokat, és igyekszik meghatározni azokat a szabályokat, amelyek be nem tartása ezentúl bírságot jelentene az emelt díjas telefonos vetélkedőket készítő és sugárzó cégeknek.