Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Romániába disszidálna a Cool Tv az ORTT elől

2005.12.01. 02:08
A kereszténydemokraták nyomására az ORTT megvizsgálja a Hungarikum című rajzfilmet, amiben megerőszakolják Szűz Máriát, és lóval közösül Széchenyi. A csatorna a botrány óta töröltette magát a magyarországi műsorszolgáltatók közül, és Romániából sugározna tovább.

Elrendelte a Cool TV Hungarikum című műsorának hatósági ellenőrzését a médiahatóság - tájékoztatta a szerdai ülésen született döntésről az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője az MTI-t.

Vékony Éva közlése szerint az október 17-től bemutatott hét epizódra terjed ki a vizsgálat.

A Cool TV-t működtető társaság a közelmúltban kérte törlését a magyarországi műsorszolgáltatók közül - közölte Kökény Tamás, a csatorna ügyvezetője, megerősítve az MTI ezzel kapcsolatos információját.

Tájékoztatása szerint a törvényes határidőn belül benyújtott beadványban október 10-i hatállyal kérte e lépés megtételét a - Magyarországon és Romániában is nyilvántartásba vett - társaság, amely így ezt követően a szomszédos országból terjeszti a tavaly szeptemberben indított Cool TV magyar nyelvű műsorát.

Az ügyvezető a most vizsgált Hungarikum című műsorról úgy nyilatkozott, előre gyártott epizódokról van szó, ezért azokon a kifogások megjelenése után sem változtattak, ám a produkciót, a többi saját gyártású műsoraikhoz hasonlóan, egy órával később, este 10 helyett 11 óra után sugározzák.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága november 8-án döntött úgy - érdemi vizsgálat nélkül -, hogy a kérdésben nincsen hatásköre, ezért az ORTT-hez továbbította a műsort kifogásoló beadványt.

Világos Beatrix, az eljáró tanács elnöke akkor emlékeztetett arra, hogy hatályos ügyrendjük szerint csak a kiegyensúlyozottság hiányával kapcsolatos panaszokkal foglalkoznak.

Ezzel szemben a beadványozó - mint azt a panaszos a tárgyaláson elmondta - a médiatörvény azon passzusa alapján kérte az eljárást, amely tiltja a kisebbségek elleni gyűlöletkeltést, azok jogainak sérelmét - tette hozzá.

Ugyanaznap tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a műsor miatt a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke és szóvivője a Fővárosi Főügyészségen.

A Hungarikum című produkcióval - amely "obszcén jeleneteket közöl, így például Széchenyi István lóval közösül, Adyt majomketrecbe zárja, vagy Szűz Máriát pornószínésznőként ábrázolja" - a kereszténydemokrata politikusok álláspontja szerint "nemcsak a jó ízlést sértik, hanem a véleménynyilvánítás szabadságával élnek vissza".