Sokan lemaradhatnak az Oscar-gáláról

2008.09.17. 10:43
Öt nappal az analóg rendszer lekapcsolása után tartják az Oscar-gálát, így félő, hogy akik nem kapcsolnak időben, csak a díjkiosztó alatt jönnek majd rá, hogy nem tudnak tévét nézni. Az amerikai kormány pedig 1,6 milliárd dollárt szánt az átállásra, minden háztartás negyvendolláros állami támogatással vehette meg az 50-60 dolláros digitális dekódert.

Jónéhány potenciális Oscar-gála nézője maradhat le Amerikában a kedvenc programjáról a digitális sugárzásra való áttérés miatt.

Az amerikai filmakadémia 81. díjkiosztó ceremóniáját február 22-ére, vasárnapra időzítették, ami azonban mindössze öt nappal az után következik, hogy az ország áttér a digitális tévéadásra. Aki nem kap észbe idejében, azaz nem szerzi be az áttéréshez szükséges technikai kütyüket - figyelmeztetett a Variety című filmes szaklap cikke -, az bizony az analóg adást vevő készülékén semmit sem lát majd a parádéból és a show-ból.

 Elkerülhető lenne a fiaskó, ha az Oscar-gála visszakerülne szépen a márciusi helyére (2004-ig akkor tartották), még ha csak erre az egy alkalomra is. A díjkiosztószezon azonban az utóbbi időben évről évre egyre előrébb araszolgatott, az Arany Glóbuszokat például még sohasem osztották ki olyan korán, mint amikorra jövőre tervezik: január 11-én.

Bár a kivételes halasztás most nagyon jól jönne az adást közvetítő ABC csatornának (amely korábban nézettségi okokból örült a februárra tolódásnak), az akadémia hajthatatlan, a díjkiosztó marad, ahol van.

Változás mégis lesz, méghozzá nem is kicsi, Gil Cates, aki 14 Oscar-gála producere volt, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva a következő műsort már nem vállalta. Utódát hamarosan megnevezik - írta a magazin.

A filmakadémia bizakodó, szerintük a ceremóniát sokkal többen fogják nézni, mint tavaly, amikor a forgatókönyvírók sztrájkja miatt visszafogottabb gála 32 millió nézővel negatív rekordot döntött.

Az Elektromos Fogyasztói Szövetség (CEA) illetékese szerint a digitális áttérés nem lesz drámai hatással az Oscarra, mert a tévécsatornák rá lesznek kényszerítve, hogy mindent bevessenek a nézők tájékoztatására.

"Az amerikaiak 86 százaléka már ma is tisztában van az átállással. Lesznek, akik várakoznak, és halogatják a felkészülést, de a cél, hogy mindenki tudjon a dologról" - idézte a CEA szóvivőjét a lap. Az Egyesült Államok kormánya egyébként háztartásonként 40 dollárral támogatja az átállást, ilyen összegű kupon postáztak egy rövid internetes regisztráció után annak 57 millió háztartásnak, ahol 2008 elején még nem volt digitális vételi lehetőség (ez az amerikai háztartások mintegy felét érintette januárban). Az Egyesült Államok körülbelül 1,6 milliárd dollárt szánt a konverterek támogatására, ennek hatására várhatóan idén decemberben már csak a háztartások 10-15 százalékában nem lesz digitális vételi lehetőség.