Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem írják ki a multiplex-üzemeltetői pályázatokat

2007.10.30. 13:15
Júniusban az Országgyűlés elfogadta a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely szerint a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak október 31-ig, vagyis holnapig ki kell írnia a digitális műsorszóró hálózatok - az úgynevezett multiplexek - üzemeltetésére szóló pályázatot. Az NHH azonban nem tudja kiírni a pályázatot, mert a pályáztatási folyamatot felügyelő parlamenti eseti bizottság nem járul hozzá a hatályos törvény által kötelezően előírt lépéshez.

Az Országgyűlés által júniusban kétharmados többséggel elfogadott jogszabály értelmében 2009-ben indulhat Magyarországon a földfelszíni sugárzású digitális televíziózás, ennek érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak október 31-ig ki kellett volna írnia a multiplex-üzemeltetőknek szóló pályázatot. A pályázat azonban nem jelent meg, és értesüléseink szerint holnapig már nem is fog megjelenni, helyette az országgyűlés a pályáztatási folyamatot felügyelő eseti bizottsága közleményben tudatja majd, hogy nem járul hozzá a pályázatok meghirdetéséhez.

Értesüléseink szerint nem az NHH által elkészített pályázati kiírással van problémája a Jánosi György (MSZP), Deutsch-Für Tamás (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Lukács Tamás (KDNP) és Pető Iván (SZDSZ) tagokból álló, zártan ülésező parlamenti bizottságnak, hanem a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló, júniusban elfogadott, szakértők szerint „végrehajthatatlan" törvényt akarják a pártok módosítani, a multiplexek üzemeltetőinek szóló pályázatok kiírására pedig csak ezután kerülhetne sor.

A digitális átállás tervezett menetrendje ezzel már az első lépésben késedelmet szenved. Az eredeti tervek szerint az év végéig nyerteseket is hirdettek volna a multiplex-üzemeltetői pályázaton, és ezzel párhuzamosan új médiatörvényt fogadott volna el a parlament. Ám az új médiaszabályozás ügyében folytatott ötpárti szakértői tárgyalások is holtpontra jutottak, miután nyilvánosságra kerültek egy körvonalazódó nagypárti alku tervei.

Az október elején a Hírszerző birtokába került dokumentum szerint a kormány és a Fidesz szakértői között egyetértés született a közszolgálati médiumok összevonásáról és az ORTT helyén létrejövő - az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával kialakuló - új médiahatóság felállításáról. Az új médiahatóság elnöki posztját kormánypárti, az alelnökit ellenzéki jelölt tölthetné be; a hivatalosan el nem ismert alku kritikusai szerint a posztokat Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal audiovizuális politikájáért felelős kormánybiztosa, és Szalai Annamária, fideszes ORTT-delegált önmaguknak szánnák.