Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekek, ne féltsétek a májatokat!

2006.07.28. 13:38
A hajógyári-szigeti lemezlovasok fizetett hirdetésben nyugtatják meg a szeletelni vágyó fiatalokat, hogy nem vadászgatnak szervkereskedők a klubok környékén. A dj-k szerepzavarba kerülnek, és hol médiaelméleti oktatóként, hol rendőrségi szóvivőként nyilvánulnak meg.

A jó lemezlovas nemcsak szórakoztat, de nevel is, derült ki, amikor a Blikkben megpillantottuk az ország legsikeresebb dj-i által szignált, népokító hirdetést.

A Nyilatkozat címmel közölt felhívás témája a szervkereskedelem miatt megölt fiatalember, pontosabban az, hogy a szerencsétlenül járt, ifjú focistát egyáltalán nem a Hajógyári-szigeten ölték meg, sőt nem is ölték meg, hanem egyszerűen vízbe fulladt, a belső szervei pedig igenis megvannak. Tehát szó sincs arról, hogy esténként szervkereskedelmi maffiák válogatnának maguknak donorokat a Hajógyári-sziget bulicentrumába özönlő fess fiatalok közül. Gyerekek, ne féltsétek a májatokat!

B. Tóth László, Dj Jován, Bárány Attila és Dj Kühl társadalmi elkötelezettsége olyan magas fokú, hogy költségeket nem kímélve, egész oldalas hirdetésben szóltak a srácokhoz, a Blikk mellett például a Pesti Estben is.

A profin megfogalmazott, tipográfiájában azonban a Magyar Közlönyt idéző szöveg alapján dj Dandy, dj AndrewBoy és dj Stone köre képes lenne a lemezpakolásnál fajsúlyosabb feladatok ellátására is. A nyilatkozat egyrészt ugyanis átveszti a rendőrségi szóvivő feladatát. Felvázolja a tényeket (R. Zoltán valóban megjelent a Hajógyári szigeten, de nem engedték be, mert "ittas" volt), majd - nyilván a nyomozati adatok pontos ismeretében - eloszlatja a tévképzeteket, azaz hogy az elhalálozott fiú egyszerűen megfulladt, belső szervei pedig megvannak. Sőt a baleset bizonyíthatóan nem a szigeten történt.

A dj-k ezután bevezetik az olvasót a médiaismeret alapjaiba, lerántva a leplet a bulvárlapokról. "Sajnos az emberek többsége még nem ismeri fel, vagy túlértékeli a bulvárt, amely nem választja szét élesen a hírt, a véleményt, a kitalált történeteket, és szórakoztató céllal bár, de összezavarhatja az olvasókat, nézőket. Nyugaton az edzett olvasók már jobban elkülönítik a »sensational papers«-ek által terjesztett kacsákat és a »serious papers«-ekben olvasható híreket" - írják a klubok hercegei, és mi csak annyit tudunk a korrekt levezetéshez hozzáfűzni, hogy mindez éppen a Blikkben azért vicces.

Mint egy jó parti után, azért itt is visszatérünk a földre, a dj-k "szeretettel várnak mindenkit" a klubokban. Végezetül megnyugtatják a népet, hogy a biztonsági őrök százainak köszönhetően a Hajógyári-szigeten a "legjobban szűrt vendégkör" társaságában szórakozhatunk. Ez azt jelenti, hogy egyetlen szikével, sebészmaszkban érkező vendéget sem engednek be?