Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az RTL Klub jogerősen pert vesztett

2004.07.07. 16:28
Öt év után a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy a Dragon Ball erőszakos, és ártalmas a gyerekekre.
Jogerősen elvesztette a Legfelsőbb Bíróságon az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) szemben a Dragon Ball című rajzfilmsorozat kapcsán öt évvel ezelőtt indított pert az RTL Klub kereskedelmi csatornát működtető társaság, amelynek így csak a késő esti órákban van lehetősége hasonló műsorszámok bemutatására - közölte az ORTT szóvivője szerdán az MTI-vel.

A Legfelsőbb Bíróság május 26-án hozta meg jogerős döntését, ám azt a médiahatósághoz csak a napokban juttatta el írásban - tudatta Vékony Éva.

Az ORTT 1998 júliusában hozta meg döntését a műsorszám az évi és egy évvel korábbi sugárzásával kapcsolatban, megállapítva, hogy rajzfilm sérti a médiatörvény azon előírásait, amelyek szerint nem lehet az erőszakos magatartást kiskorúak elé követendő példaként állítani, valamint "a kiskorúak személyiségfejlődésére súlyosan ártalmas műsorszám közzététele tilos" - emlékeztetett a szóvivő.

Hozzátette, a döntés meghozatala előtt készült médiahatósági szakértői vélemény szerint a széria" tartós folyamatossággal ömleszti a tömény és legdurvább agressziót a gyermekműsor nézőre", s abban "egymás hatását felerősítve, egyszerre vannak jelen az agresszió különböző, de egyenként is károsan ható formái".

A szakvélemény szerint a műsorszámban egyszerre érhető tetten a fizikai és a verbális agresszió, valamint a lelki kényszer és a félelemben tartás, és "a filmek pszichedelikus hatásúak lehetnek, felajzott lelkiállapotot válthatnak ki, hallucinációként hathatnak".

Erőszak játékos formában

Az RTL Klub a következő évben - hétköznap délutánonként - a Dragon Ball Z. című sorozatot sugározta, amelyben az ORTT monitoring szolgálatának megállapítása szerint a cselekmény lényege "a folyamatos öldöklés" - közölte a szóvivő. Az eset miatt a médiahatóság a társaságot a sorozat sugárzásának megszüntetésére és kötbérfizetésre kötelezte.

Közlése szerint határozatában a testület úgy fogalmazott, hogy a rajzfilmsorozat játékos formában fogadtatja el a nézőkkel az erőszakot.

A szóvivő elmondta, a televízió mindkét határozatot bíróságon támadta meg, míg a médiahatóság - 1999 májusában - e döntéseit oly módon változtatta meg, hogy azokban a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon passzusára hivatkozik, amely szerint az ilyen típusú műsorszámokat csak éjjel 11 és hajnali 5 óra között lehet bemutatni.

A kereskedelmi csatorna 1999. április 23. óta nem sugározza a Dragon Ball rajzfilmsorozatot, mert a kereskedelmi csatorna úgy döntött: az ORTT és az RTL Klub között folyó polgári per jogerős bírósági határozatáig szünetelteti a rajzfilm vetítését.

Az RTL Klub akkori PR és marketing igazgatója, Szabó Stein Imre a döntést kommentálva annak idején úgy nyilatkozott, "a bírósági ítéletig, a felesleges konfliktusok elkerülése érdekében jobbnak láttuk, ha levesszük a képernyőről a sorozatot, de ezt természetesen átmeneti megoldásnak tekintjük".

"Rengetegen telefonálnak be hozzánk, és a műsor további vetítését kérik, sok iskolában aláírásgyűjtést kezdtek a gyerekek. Mindennek ellenére megvárjuk a bírósági döntést. Ha az a javunkra szól, újra műsorra tűzzük a Dragon Ballt" - mondta akkor, hozzátéve, a rajzfilm nem közvetít negatív értékeket; "az ősi vallásokban is meglévő gondolatokra épül. Eszmei alapja, hogy a jó és a rossz harcából mindig a jó kerül ki győztesen".

Az RTL Klub programigazgatóját, Kolosi Pétert a bírósági ítélet kapcsán az MTI szerdán nem tudta elérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!