Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az RTL Klub jogerősen pert vesztett

2004.07.07. 16:28
Öt év után a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy a Dragon Ball erőszakos, és ártalmas a gyerekekre.
Jogerősen elvesztette a Legfelsőbb Bíróságon az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) szemben a Dragon Ball című rajzfilmsorozat kapcsán öt évvel ezelőtt indított pert az RTL Klub kereskedelmi csatornát működtető társaság, amelynek így csak a késő esti órákban van lehetősége hasonló műsorszámok bemutatására - közölte az ORTT szóvivője szerdán az MTI-vel.

A Legfelsőbb Bíróság május 26-án hozta meg jogerős döntését, ám azt a médiahatósághoz csak a napokban juttatta el írásban - tudatta Vékony Éva.

Az ORTT 1998 júliusában hozta meg döntését a műsorszám az évi és egy évvel korábbi sugárzásával kapcsolatban, megállapítva, hogy rajzfilm sérti a médiatörvény azon előírásait, amelyek szerint nem lehet az erőszakos magatartást kiskorúak elé követendő példaként állítani, valamint "a kiskorúak személyiségfejlődésére súlyosan ártalmas műsorszám közzététele tilos" - emlékeztetett a szóvivő.

Hozzátette, a döntés meghozatala előtt készült médiahatósági szakértői vélemény szerint a széria" tartós folyamatossággal ömleszti a tömény és legdurvább agressziót a gyermekműsor nézőre", s abban "egymás hatását felerősítve, egyszerre vannak jelen az agresszió különböző, de egyenként is károsan ható formái".

A szakvélemény szerint a műsorszámban egyszerre érhető tetten a fizikai és a verbális agresszió, valamint a lelki kényszer és a félelemben tartás, és "a filmek pszichedelikus hatásúak lehetnek, felajzott lelkiállapotot válthatnak ki, hallucinációként hathatnak".

Erőszak játékos formában

Az RTL Klub a következő évben - hétköznap délutánonként - a Dragon Ball Z. című sorozatot sugározta, amelyben az ORTT monitoring szolgálatának megállapítása szerint a cselekmény lényege "a folyamatos öldöklés" - közölte a szóvivő. Az eset miatt a médiahatóság a társaságot a sorozat sugárzásának megszüntetésére és kötbérfizetésre kötelezte.

Közlése szerint határozatában a testület úgy fogalmazott, hogy a rajzfilmsorozat játékos formában fogadtatja el a nézőkkel az erőszakot.

A szóvivő elmondta, a televízió mindkét határozatot bíróságon támadta meg, míg a médiahatóság - 1999 májusában - e döntéseit oly módon változtatta meg, hogy azokban a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon passzusára hivatkozik, amely szerint az ilyen típusú műsorszámokat csak éjjel 11 és hajnali 5 óra között lehet bemutatni.

A kereskedelmi csatorna 1999. április 23. óta nem sugározza a Dragon Ball rajzfilmsorozatot, mert a kereskedelmi csatorna úgy döntött: az ORTT és az RTL Klub között folyó polgári per jogerős bírósági határozatáig szünetelteti a rajzfilm vetítését.

Az RTL Klub akkori PR és marketing igazgatója, Szabó Stein Imre a döntést kommentálva annak idején úgy nyilatkozott, "a bírósági ítéletig, a felesleges konfliktusok elkerülése érdekében jobbnak láttuk, ha levesszük a képernyőről a sorozatot, de ezt természetesen átmeneti megoldásnak tekintjük".

"Rengetegen telefonálnak be hozzánk, és a műsor további vetítését kérik, sok iskolában aláírásgyűjtést kezdtek a gyerekek. Mindennek ellenére megvárjuk a bírósági döntést. Ha az a javunkra szól, újra műsorra tűzzük a Dragon Ballt" - mondta akkor, hozzátéve, a rajzfilm nem közvetít negatív értékeket; "az ősi vallásokban is meglévő gondolatokra épül. Eszmei alapja, hogy a jó és a rossz harcából mindig a jó kerül ki győztesen".

Az RTL Klub programigazgatóját, Kolosi Pétert a bírósági ítélet kapcsán az MTI szerdán nem tudta elérni.