Megsárgult újságokban is kutat a Google

2008.09.10. 10:59
Száz kiadó újságjait digitalizálta a Google, de a tervek szerint világszerte egymilliárd lapot akarnak majd minden nap beszkennelni. A régi újságok cikkei kereshetőek lesznek, de minden képét is meg lehet majd nézni.

Elérhetővé és eredeti formájában olvashatóvá teszi a Google internetes kereső a régi napilapok összes példányát, kezdve a legrégebbi észak-amerikai újsággal egészen napjainkig - jelentette be a cég kedden San Franciscóban.

A digitalizálásról egyelőre száz lap kiadójával állapodtak meg. Az olvasók nemcsak a cikkek tartalmát láthatják majd, hanem a teljes oldalak képét is, a főcímekkel, cikkekkel, fotókkal együtt pontosan úgy, ahogy annak idején kinyomtatták, egészen az apróhirdetésekig.

A figyelem felkeltésére szánt példaként a Google fejlesztési alelnöke a Rome News Tribune egyik címlapját mutatta meg a TechCrunch50 üzleti konferencián, azt a példányt, amely Neil Armstrong Holdra lépéséről adott hírt.

A keresőn elérhető lapok közt lesz a 244 év óta folyamatosan megjelenő Quebec Chronicle-Telegraph összes példánya, de megállapodást kötöttek a legtekintélyesebb lapok, így a The New York Times és a Washington Post archívumának digitalizálásáról is, sőt velük kezdték a munkát. (A két nagy lap egyébként most is olvasható a Google News archive szekciójában, de a szövegen kívül ezentúl a nyomtatott lap képét is tárolja majd a kereső)-

A fejlesztés két év erőfeszítés eredménye, de amint ígérik, csak a kezdet, hiszen a világ összes tájáról több milliárd újságot szeretnének kereshetővé tenni. Elsőként az egyesült államokbeli és kanadai lapok kerülnek be a rendszerbe. Azt hogy a szolgáltatás pontosan mikor indul, egyelőre nem árulta el a Google.