Szerződést szegett Gundel Takács Gábor

2007.02.14. 17:01
Engedély nélkül adott interjút Gundel Takács Gábor, ezért a Tv2 szerződésszegésért beperelheti. Az ügy ennél tovább bonyolódhat, a Tv2 akár több millió forintot is behajthat műsorvezetőn. A háttérben a Tv2 és az MTV harcol egymással.

Szerződést szegett az Index információi szerint a Tv2 egykori műsorvezetője, Gundel Takács Gábor, amikor az epizód című televíziós sorozatokkal foglalkozó bulvárlapnak azt nyilatkozta, hogy a felmondási idő után már biztos, hogy az MTV-hez igazol. Az Áll az alku egykori játékmesterének szerződése ugyanis kimondja, hogy amíg a Tv2 alkalmazásában áll, minden sajtónyilatkozatát egyeztetni kell a csatorna pr-osztályával.

"Az interjú véleményünk szerint szerződésszegésnek mindősül, és jogászaink már vizsgálják egy esetleges per lehetőségét" - nyilatkozta az Indexnek Rényi Ádám, a Tv2 pr-csoportjának vezetője, aki azonban azt nem akarta elárulni, hogy Gundel Takács Gábor szerződése szerint mekkora kötbért kell fizetnie egy, előre nem egyeztetett interjú miatt.

Január közepén, amikor biztossá vált, hogy Gundel Takács Gábor otthagyja a Tv2-t, már felmerült, hogy a műsorvezető az MTV-hez igazol, de hivatalosan akkor ezt senki nem erősítette meg, és Gundel Takács sem nyilatkozott a Tv2-höz fűződő szerződésére hivatkozva.

"Nagyszerű televíziós, örülnénk ha több különböző műfajban kipróbálhatná magát nálunk" -nyilatkozta akkor szűkszavúan kérdésünkre Holub Katalin, az MTV szóvivője. Kert Attila, az MTV hírigazgatója ment el a legtovább, amikor a Blikknek pedig már arról beszélt, hogy sportműsorok mellett szórakoztató műsorokban is feltűnhetne náluk Gundel Takács Gábor. Szigorúan feltételes módban.

Az MTV most sem árult el sokat az ügyről, Holub Katalin szerint mihelyt Gundel Takács Gábor visszatér Ausztriából, ahol éppen síel, folytatják a tárgyalásokat, megbeszélik vele a részleteket.

Megkérdeztük Gundel Takács Gábort is az Epizódban megjelent interjúról, de ő a Tv2-höz fűződő szerződésére hivatkozva nem akart nekünk nyilatkozni.

Sok pénz lehet a tét

Az ügy nem csak Gundel Takács Gábor nyilatkozati jogáról szól, hiszen ha a műsorvezető elismeri, hogy az MTV-hez igazolt, vagyis érvényes szerződése van a közszolgálati csatornával, akkor megszegi a Tv2-s szerződését, ami információink szerint fél éves moratóriumot szab meg a műsorvezetőnek, vagyis Gundel Takács Gábor a felmondási idő lejárta után hat hónapig nem vállalhat munkát más tévécsatornánál.

Hasonló perbe bonyolódott pár éve Pálffy István, aki 2002-ben ment át a Tv2-től az MTV-hez. Akkor a bíróság elsőfokon tízmillió forint kártérítés és kötbér megfizetésére kötelezte Pálffyt, a másodfokú eljárás után ugyan a kötbér megfizetését jogtalannak ítélték, a kártérítésösszegét viszont tizennégymillió forintra emelték.

Akkor Rudi Zoltán, az MTV elnöke azt hangsúlyozta, hogy a műsorvezetők előző munkahelyükkel folytatott peres ügyeiből köztévé semmilyen körülmények közt nem vállalja át műsorvezetőjétől, annak ellenére, hogy Pálffy végül is miattuk szegte meg a szerződést.

Ez az álláspont azóta sem változott, bár megkeresésünkre az MTV 2007-ben már azt válaszolta, hogy eddig nem volt példa arra, hogy a közszolgálati adó átvállalta volna műsorvezetői szerződésszegése miatt keletkezett költségek kifizetését, vagyis meghagyták a lehetőséget, hogy esetleg a jövőben változtatnak ezen a gyakorlaton.

Tv2 vs MTV

Az MTV az utóbbi időből sok Tv2-s szakembert csábított át, így 2006-ban érkezett a közszolgálati adóhoz M Kiss Csaba, és a Tények több riportere, így Bányász Gergő, Luigits Tamás és Olajos Gergő is.

A Tv2 riportereit akkor Kert Attila, az MTV hírigazgatója csábította át a közszolgálati csatornához. Gundel Takács Gábor ügyében is Kert nyilatkozott a bulvárlapoknak, pedig a sport- és szórakoztatóműsorok ügyében nem is ő az illetékes. Kert 1997-től 2005 végéig a Tv2-nél dolgozott, befolyása a csatornánál Bárdos András érkezése után kezdett meggyengülni. A Tényekből átcsábított munkatársak azóta az MTV hírműsorainak legtöbbet szereplő riporterei, többek közt a választási műsorokban vagy az őszi zavargások tudósításaiban is jelentős szerepet vállaltak.

Gundel Takács Gábort, miután az Áll az alku az alacsony nézettsége miatt műsor nélkül maradt, a Tv2 egy új vetélkedő vezetésével bízta volna meg. Az egykori sportriporter azonban nem fogadta el a Tv2 ajánlatát, sőt információink szerint a jelentős fizetésemeléssel kecsegtető újabb ajánlatot is visszautasította, így az Endemol televízióslicenc-gyártó cégtől érkező 1 a 100 ellen műsorvezetője végül Sváby András lesz.