Itt a HDTV

2008.03.03. 20:00
Március végén indulnak az első magyar nyelvű HD-csatornák a UPC és a T-Kábel kínálatában. Az HBO, a National Geographic és a History Channel nagy felbontású változatai mellett új szereplők is megjelennek a magyar piacon, sőt nemsokára több hagyományos csatornán is lesz HD-tartalom. Azonban egyelőre kevés a HD-minőségű program, ezért a csatornáknak gyakran trükközniük kell, hogy kitöltsék a műsoridőt.

Karácsony óta bámulja azt a fényes matricát, ami az új LCD-tévé oldalán mindennap azt kacagja az arcába, hogy HD-ready, HDMI és 720p? Mindig elszomorodik, ha arra gondol, hogy 1920-szor 1080 pixelt tart otthon, de abból csak 768-szor 576-ot tud megdolgoztatni? Végre meg akarja tudni, hogy mi is az a high definition, de a sógora nem adja kölcsön a rokonság egyetlen blu-ray lejátszóját? Vagy ennek az egésznek a felét sem érti, szeretné szélesvásznon, minden eddiginél jobb képminőségben nézni az olimpiát vagy akár az esti filmet?

Mi a HDTV?

Nagy felbontású televíziós jel, ami a PAL-rendszerben megszokott 768-szor 576 képpont helyett legalább 1280-szor 720 pixeles felbontásban közvetíti a jelet, és akár térhatású hang továbbítására is képes. A nagyobb, úgynevezett Full HD 1920-szor 1080 pixelt képes megjeleníteni, és már a véglegesítés és a piaci bevezetés előtt állnak az ennél is jobb képminőségű rendszerek.

A felbontás mellett fontos még a képfrissítési gyakoriság, mivel az interlaced, azaz váltott sorú rendszerek felváltva frissítik a páros és páratlan pixelsorokat, így a kép fele olyan gyorsan frissül, mint a Full HD formátumban.

A felbontások egymáshoz viszonyított aránya. Forrás: Wikipedia

Nem kell már sokat várnia, hiszen március végén indulnak az első HDTV-adások Magyarországon a UPC és a T-Kábel programkínálatában. Tűéles kép, 1080 interlace és felkonvertált SD.

Budapest és négy nagyváros

A UPC március végén indítja új, digitális kábelszolgáltatását Budapesten és négy vidéki városban, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Székesfehérváron. A T-Kábel ugyanekkor indítja be hasonló szolgáltatását a fővárosban és környékén. Információink szerint mindkét nagy kábelszolgáltató kínál majd HD-programokat, úgy tudjuk, hogy a T-Kábel kezdetben három, majd négy HD-csatornát ad majd havi 1700 forint körüli áron, míg a UPC-nél két, illetve májustól három adó körülbelül ezer forintba kerül majd havonta.

Különbség még, hogy amíg a UPC-nél már a kezdetekkor lesz merevlemezzel felszerelt set-top box, vagyis az adást bármikor megállíthatjuk, visszanézhetjük, bármit felvehetünk a rosszabb napokra, addig a T-Kábel csak pár hónappal később ígéri ezt.

Más lesz a két szolgáltató csatornakínálata is: a UPC az HBO HD-val és a National Geograpic HD-val indul márciusban, a T-Kábel a History HD-t, a Filmbox HD-t és a Voom HD elnevezésű csatornát kínálja. Ehhez jön mindkét szolgáltatónál a várhatóan májusban induló Eurosport HD.

Filmek, párzó gyíkok és Tour de France

A most induló adók közül az HBO HD a már jól ismert HBO nagyfelbontású változata: pontosan ugyanazokat a filmeket kínálja ugyanabban az időpontban, mint az analóg verzió, csak nagy felbontásban és sokszor 5.1-es térhatású hanggal. Márciusban például a Mennyei királyságot, a Karib-tenger kalózainak második részét, a Verdákat vagy éppen a Szirianát nézhetjük majd nagy felbontásban. A természetfilmeket sugárzó National Geographic HD és a történelmi dokumentumfilmekre specializálódott History HD az anyacsatornától eltérő programmal jelentkezik majd, általában saját gyártású, új HD-tartalmakat fognak adni.

Nem volt jelen eddig a magyar piacon a Filmbox HD, amit az SPI International filmforgalmazó jegyzett be tavaly Csehországban, még Nonstop Kino HD néven. Az adó programja már most is fogható Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, jelenleg olyan filmeket játszik, mint például a Felpörögve, a Grimm vagy az Asterix és a Vikingek című animációs film. Ugyanígy új lesz nálunk a Voom HD, amely angol nyelven, felirat nélkül sugároz majd a T-Kábel hálózatában. A Voom az egyik legnagyobb amerikai HDTV-hálózat, a magyarországi adás a cég közel egy tucat csatornájának (Filmfest HD, Ultra HD, Worldsport HD, sőt Kungfu HD) programjából válogat majd beetetésképpen.

Az egyik legjobban várt adó, az egész Európában csak most induló Eurosport HD viszont csak az év második negyedévében lesz elérhető Magyarországon. Az adón a londoni központ közlése szerint olyan programokat nézhetünk majd nagy felbontásban, mint a Roland Garros, a Tour de France, az UEFA-kupa vagy a US Open.

Még több HD

De ez még csak a kezdet, információink szerint még több magyar nyelvű HD-adó indulhat, többek közt az MGM és a Discovery is megjelenhet nagy felbontású csatornáival. Emellett elvileg az év második felében indul a MHD1 elnevezésű, magyar tulajdonú HD-adó, bár a kábelszövetségektől származó információink szerint a hazai vállalkozók megijedtek az erős konkurenciától, így bizonytalan, hogy egyáltalán elkezdi-e valaha a sugárzást a csatorna.

A német Pro7 hagyományos és HD adása

A HD-adók mellett egyre több hagyományos csatorna jelentkezik majd időnként HD-tartalommal, a Magyar Televízió például nagy felbontásban adja majd az olimpiát az m2-n. (Mindez nem esik nehezére, hiszen a kínai CCTV HD-minőségben közvetít minden eseményről).

A kisebb adók is gondolkoznak nagy felbontású műsorok indításán, például a Film+-t vagy a Sportklubot is tulajdonló IKO több csatornáján is megjelenhetnek ilyen jellegű tartalmak.

„Ezek indítása 2008 folyamán várható, és a dokumentumfilm és sport kategóriákban lesznek elérhetőek” – nyilatkozta az Indexnek még tavaly decemberen Kökény Tamás, az IKO ügyvezető igazgatója.

Sőt nemrégiben Dirk Gergens, az RTL Klub vezérigazgatója is azt mondta nekünk, hogy nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben a Formula–1-es futamokat HD-minőségben sugározza majd a csatorna.

Az LCD- és plazmatévéket tehát nem kell majd csipkés terítővel letakarni, lesznek HD-műsorok bőven, a kérdés csak az, hogy tényleg nagy felbontású-e az, ami annak látszik.

Nem minden HD, ami annak látszik

A most induló magyar nyelvű HD-csatornák a nagyobb felbontású, azaz 1080 pixelsoros formátumban sugároznak majd, de azért ez még nem az a bizonyos misztikus Full HD. A formátum pontos elnevezése 1080i, és ez az egyetlen betű itt most sokat számít. Az i az interlaced, azaz a váltott soros technológiára utal, tehát hiába nagy a felbontás, ha csak felváltva cseréli a páratlan és páros sorokat a rendszer, és így fele olyan gyorsan frissül a kép, mint a Full HD-formátumnál. Szakértők szerint az élmény jobb, mint ha 1280-szor 720 pixeles (Hd ready) felbontásban néznénk a képet, de sokkal rosszabb, mint amit mondjuk egy blu-ray-lejátszó kínál.

A váltott soros technológiát egyébként a műholdak túlterheltsége miatt használják, egyszerűen túl drága lenne Full HD-minőségben sugározni. Kérdés persze, hogy egyáltalán lenne-e nézője egy Full HD-csatornának, hiszen jelenleg Magyarországon az AGB Nielsen felmérése szerint csak a televíziókészülékek 6,3 százaléka plazma vagy LCD technológiájú, és ezek közül is mindössze 20 százalék képes megjeleníteni a Full HD-jelet.

Azonban még az 1080i sem mindig az, aminek látszik. Jelenleg ugyanis nagyon kevés a HD-tartalom, ezért a csatornák gyakran analóg, vagyis SD-minőségű filmeket konvertálnak fel HD-minőségűre. A felkonvertálásnál egyszerűen kettéosztják a pixeleket, így érnek el nagyobb felbontást, pont ahogy az olcsóbb fényképezőgépek, amelyek 8-9 megapixelt csikarnak ki egy 3-4 megapixel felbontású érzékelőből. Persze a szoftverek kicsit változtatnak az új pixelek színén, megpróbálva kitalálni, hogy milyen is lett volna a pixel a valóságban, de azért ez közel sem olyan, mint az igazi HD. Az analógnál jobb, a HD-nál azért rosszabb.

A filmstúdiók csak legújabb, nagy költségvetésű filmjeiket adják ki nagy felbontásban, mivel a filmszalagról elég drága HD-másolatot készíteni, a kisebb költségvetésű klasszikusok, illetve a pár évnél régebbi klasszikusok csak hagyományos, úgynevezett SD-felbontásban érhetőek el, magyarázza Harsányi Gábor, az HBO kereskedelmi és marketingigazgatója, hogy miért is van szükség a felkonvertálásra.

Harsányi szerint az HBO HD-n éppen ezért az első időkben csupán a programok 20 százaléka lesz valódi nagy felbontású film 5.1-es térhatású hanggal, de ezt az arányt pár hónap alatt szeretnék feltornázni 30-40 százalékra. Várhatóan ilyen arányban lesznek valódi HD-tartalmak a többi filmcsatornán is.

A Eurosport sem sugározza majd minden tartalmát valódi HD-minőségben, a londoni központ sajtóosztályának közlése szerint idén várhatóan a közvetítések 40-50 százalékát fel kell majd konvertálniuk. Az arány persze később javulhat, ha a jelenleginél jobban elterjednek a HD-kamerák.