Kirúgták a rádióst rasszista megjegyzése miatt

2007.04.13. 11:27
A CBS médiavállalat elbocsátotta Don Imus ismert amerikai rádiós műsorvezetőt, aki "bongyorhajú kurváknak" nevezte egy főleg feketékből álló női kosárlabdacsapat tagjait.

Nagy botrányt kavart rasszista megjegyzése miatt csütörtökön kirúgták Don Imus ismert amerikai rádiós műsorvezetőt. Egy hete élő adásban azt mondta, hogy a Rutgers Egyetem döntően feketékből álló női kosárlabdacsapatában "bongyorhajú kurvák" játszanak.

Nem kerülhet többé adásba

A 66 éves Don Imust először két hétre felfüggesztették, csütörtökön azonban - miután több nagyvállalat visszamondta reklámszerződését, és neves közéleti személyiségek közölték, többé nem fogadnak el meghívást Imus reggeli showműsorába - a CBS felmondott a műsorvezetőnek. Leslie Moonves, a CBS elnöke közölte, hogy Imus nem kerülhet többé adásba, "gusztustalannak találja" Imus szavait.

Imus rádiójának, a New York-i WFAN-AM-nek a tulajdonosa, a CBS egy hétig gondolkodott a döntésen, ami nem csoda, hiszen az Imus in the Morning című, országosan 61 rádióállomás által sugárzott beszélgetős műsor évi 20 millió dollárt hozott a médiabirodalomnak, ami a CBS rádiós bevételeinek egy százaléka. A Time magazin egykor a 25 legbefolyásosabb személyiség közé sorolta rádióst, akit hetente 3,5 millióan hallgattak, és az MSNBC tévés közvetítése révén további százezrek néztek.

Alapjában jó ember

A Nemzet Rádiós Újságírója címmel kitüntett Imus nagy vihart kavart bongyorhajú kurvás megjegyzése "(nappy-headed hos") után többször nyilvánosan bocsánatot kért az egyetemi kosárcsapat tagjaitól. Mint mondta, ő alapjában "jó ember, csak valami rossz kicsúszott a száján", "igazi butaságot" beszélt.


Don Imus

Fekete emberi jogi aktivisták ennek ellenére menesztését követelték. Ugyanerre hívott fel a Nők Országos Szervezete, valamint a Fekete Újságírók Országos Szövetsége. Ugyancsak a rádiós újságíró felmondását követelte a neves fekete emberi jogi aktivista, Jesse Jackson tiszteletes, valamint az amerikai elnöki címre pályázó fekete bőrű Barack Obama demokrata párti szenátor.

N-word

Don Imus elbocsátása a vezető hírek között szerepelt a csütörtök esti országos tévéműsorokban. A konzervatív Fox News hírcsatorna kommentátorai szerint nem kellett volna felmondani a rádiósnak, hiszen megbánta szavait. Több konzervatív elemző felhívta a figyelmet, hogy sokan azok közül, akik Imus eltávolítását követelték, nem tiltakoznak a fekete hip-hop zenekarok "gyakran tűrhetetlen, szexista-rasszista dalszövegei" miatt.

Egy afro-amerikai humorista a tévében közölte, hogy bár Amerikában szólásszabadság van, igenis kettős mércére van szükség, a feketék használhatják például a nigger szót, a fehérek viszont nem. A Fox News fehér műsorvezetői nem is ejtették ki szájukon ezt a szót, ez megbocsáthatatlan bűnnek számít, ehelyett csak n betűs szóként (n-word) emlegették.