Tévézzen másképp!

2006.10.15. 11:51
Nem számít, hogy mikor, melyik csatorna adja, sőt az sem számít, ha teljesen megfeledkezik róla. Kedvenc műsoráról mégsem maradhat le többet. Netes videótéka, megtorpanó idő, kereshető adatbázis és interaktív játékok a T-Online új IP-tévéjében. Ráadásul már idén.

Azoknak, akik a villamosmegállóban andalgó kisnyugdíjasokat is fellöknék, hogy hazaérjenek a Barátok köztre. (Még jó, most derül ki végre, hogy Tildába vagy Vili bácsiba ültették Berényi Miki agyát). Azoknak, akiknek mindig éjjel kettőkor jut eszükbe, hogy ki kéne venni egy dvd-t, illetve nem is egy akármilyen dvd-t, de legalábbis a Rambo 3 vágatlan, rendezői változatát. És persze azoknak, akik nagykereskedelmi mennyiségű tévéműsort fogyasztanak, mégis az az érzésük, hogy a jó filmek, az izgalmas sorozatok és a nézhető talkshow-k valahogy mindig egy másik, messzi csatornán mennek éppen.

Nekik kínál megoldást a T-Home, a T-Online új IP-tv szolgáltatása, ami adsl-vonalon intelligens felvételi üzemmódokat, netes videótékát és részletes, sok szempont alapján átnyálazható digitális műsorújságot kínál, ráadásul állítólag már idén. Megnéztük, mégis milyen lesz tévézni, ha már nem maradhatunk le semmiről.

Magentában a tévé

Minimalista fekete-magenta dizájn és visszafogott animációk, még kimondani is fáj, de a t-rózsaszín ellenére is nagyon jól néz ki a T-Home IP-tévéjének kezelőfelülete. Ami viszont ennél is fontosabb, a távvezérlő parancsaira szinte azonnal reagál a szoftver, a csatornaváltás sem akadozik, mint egy műholdvevőnél, viharos sebességgel szörfözünk az M1-től az HBO-ig és vissza.


Magenta feketével

Mindez a Linksys fémházas set top boxából jön, ami visszafogott dizájnjával még egy feltörekvő értékpapír-kereskedő loftlakásában sem szúr szemet, ráadásul dolby dekóderrel is felszerelték, így igazán mellbevágó élmény, amikor Stohl Andárs a basszus regiszterben búgja, hogy "a reklám után visszatérünk". És akkor az 5.1-es hangrendszerre köthető optikai kimenetben rejlő lehetőségekről még nem is beszéltünk.

Keresd Charlize Theront!

Az IP-tv lelke az EPG, azaz a digitális műsorújság, ami nem újdonság, hiszen a UPC Digital és a DigiTv is kínál ilyesmit, de a T-Online a Port.hu-val kötött szerződést, így egyetlen gombnyomással tényleg részletes, mindenre kiterjedő ismertetőket kapunk. Ráadásul a rendszer tartalmazza a Port.hu filmes adatbázisát is, így csak pár kattintásba kerül, hogy megtudjuk, mikor adnak például Spielberg-filmet a napokban, vagy hogy mikor kell tévé elé ülnünk, ha egy kis Charlize Theronra vágyunk.

Kereshetünk alkotóra, színészre, címre vagy akár műfajra, ráadásul nemcsak a tévéműsorokban, de a videótékában és a felvett programok közt is, így tényleg minden lehetőségünk megvan, hogy gyorsan hozzájussunk a napi betevő Uma Thurmanhez.

Megáll az idő

A dekóder nem szerveren tárolja a felvett műsorokat, hanem egy nyolcvan gigabájtos merevlemezen, így a T-Home-nak biztos nem lesznek szerzői jogi vitái a tévécsatornákkal, hiszen a saját merevlemezére mindenki azt vesz fel, amit csak akar.

A felvételi lehetőségek cizelláltak, hiszen nemcsak egy adást, de egy sorozatot is felvehetünk. Csak egy plusz kattintás, és a set top-box menti a Doktor House összes részét a Tv2-n, sőt még egy kattintás és felvesz minden doktor House-t a Pro7-től a Rai Unoig.

A set top-boxban persze van time shifting is, így ezentúl tényleg semmiről nem maradunk le, csak azért, mert kezdődő prosztata bántalmaktól szenvedünk.

A rendszer viszont egyelőre nem képes felvenni minden Monica Bellucci-filmet, sőt szerintünk hiányzik belőle egy intelligens, nézői szokásokat figyelő algoritmus is, ami mondjuk, észrevenné, hogy eddig már négyszer láttuk a Malénát és háromszor a Visszafordíthatatlant, így minden előzetes figyelmeztetés nélkül rögzítenie kéne a Mátrix második részét, különös tekintettel Monica Bellucci feszes bőrruhájára. Mert hogy ezt a külföldi IP-tv-s szolgáltatások már tudják, és nem csak Monica Belluccival.

A készülék alapvetően a műsor címe és az adatbázis alapján állítja be a rögzítés időpontját, de ha a csatorna úgynevezett PDC/VPS jelet is sugároz (nem szoktak), akkor csúszás esetén igazodni tud a pontos programkezdéshez, így nem fordulhat elő, hogy késő esti erotikus film helyett élőben közvetített tévéostromot vegyünk fel.

Internet azért nincs benne

Sőt ezzel még nincs vége: a T-Home set top box videojátékok futtatására is alkalmas lehet, bár nem valószínű, hogy számítógép nélkül is tudunk majd internetezni rajta. A legtöbb televízió felbontása ugyanis nem elegendő ehhez, ezen kívül a set top box nem alkalmas a ma használatos technológiák, például a Flash és a Java kezelésére. De az egyéb szolgáltatásokat már gőzerővel készítik a T-Home programozói, így állítólag lesznek hírek, időjárás és persze egy raklapnyi játék is, sőt akár chatelhetünk is azokkal, akik ugyanazt a programot nézik, amit mi, szavazhatunk, hogy mennyire izgalmas a mai Mónika Show és rögtön meg is rendelhetjük Erdélyi Mónika fülbevalóját. Előbb vagy utóbb. Állítólag.

Minderre ráadásul nem is kell olyan sokat várni, hiszen még ebben az évben elérhető lesz a T-Home Budapest belső kerületeiben. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy mennyit is kérnek majd a tévé- és rádióadásokat, korlátlan adsl-előfizetést, dekódert és wifi-routert is tartalmazó csomagért. Ha figyelembe vesszük, hogy a T-Online minden bizonnyal előzetesen egyeztetett a T-csoporton belül kábeltelevíziót kínáló T-Kábellel, hát a havi előfizetés valószínűleg jócskán tízezer forint felett lesz. A tévéfüggők csak abban reménykedhetnek, hogy mégsem egyeztettek, és a T-Online dömpingárakkal akar területeket szerezni a televíziós piacon.