Mátyás
-6 °C
1 °C

Pornótól szárnyal majd az IPTV

2006.08.30. 21:52
Amíg honatyáink a földközeli digitális műsorszórás jövőjét próbálják bebiztosítani, addig a TVNet csendben elindítja a tévézés forradalmát. Majd meglátjuk, hogy a végén sikerrel jár-e, de annyi biztos: könnyebb lesz szabályozni a pornót, mégis több juthat belőle.

Négy darab teljesen átlagos parabola antenna mered az ég felé a Lehet út 11. szám alatt lévő irodaház tetején, olyan aprók, hogy alig látszanak. A fene gondolná, hogy ennyi is elegendő a legmodernebb televíziós szolgáltatás, az IPTV házhoz szállításához. Persze az antennák és az ügyfelek lakásai közt húzódó kábelen ott lógnak a TVNet szerverei, amelyek folyamatosan rögzítik, kódolják és továbblöködik biteket.

Szex nem mindenkinek

Bár ifj. Lengyel Tibor, a TVNet ügyvezető igazgatója ezt így nem mondta ki, bemutatójából egyértelműen kiderült: a jövő tévéjét a kezdetekben a pornó adja majd el. Nehéz is lenne ezt letagadni. A tárgyalószoba végét befedő ötméteres kivetítővásznon egy félméteres fallosz tornyosult előttem, miután a Spice csatornán benyomtuk a titkos PIN-kódot; azt demonstráltuk, hogy a huszonnégy órás műsorfolyamot ez teljesen elérhetetlenné teszi a kiskorú érdeklődők számára. A nagykorúak azonban a beépített onlájn videotékából - szintén kóddal - feltűnés nélkül ki tudnak venni majd egy zaftos dzsennásat is. Teljes a diszkréció, a havi számlalevélen csak annyi áll majd: "1 film". Ez az apróság bőven elegendő lehet a pornófilmekből élő videotékák megszorongatásához, mivel ott a szolizott eladócsaj szemébe nézve kell kiperkálni az Anal Fisting 2 kölcsönzési díját, a vevők érdeklődő pillantásainak kereszttüzében.


Kattintson a PIN-hoz!

Extra bevétel

Még korai lenne díjakról beszélni, azt azonban megtudtuk, hogy a TVNet alapszolgáltatása olcsóbb lehet riválisokénál, mert a cég plusz pénzt tud elkérni az extra szolgáltatásokért. Például a már említett virtuális videotékáért, amelyben rendes mozifilmek is lesznek, sőt kisebb tartalomgyártóknak is lehetőséget nyújt majd a tévés debütáláshoz. Emellett igen fontos funkció az úgynevezett time shifting, amikor az előfizetők 24 órával visszapörgethetik bizonyos csatornák műsorát. Magyarán a tegnap esti filmet is megnézhetik, ha az jobb, mint az aznapi.

Ifj. Lengyel Tibor megemlítette, hogy a tíz legnépszerűbb csatorna műsorait rögzítik a szerveren, de a rendszerükkel akár teljesen egyedi igényeknek is meg tudnak felelni. Kérheti valaki a Viva zenecsatorna folyamatos mentését is, persze csak akkor, ha meg tudja fizetni az ehhez szükséges tárhelyet. Ez a módszer elméletileg lehetővé teszi a csatornaválaszték demokratikus átalakítását is: ha elegendően vállalják, hogy fizetnek mondjuk a Discoveryért, akkor tud lépni a TVNet, illetve ha kiderül, hogy alig nézik a Spektrumot, akkor viszonylag könnyen ki tudja iktatni, hogy ne foglalja fölöslegesen a tárhelyet meg a sávszélességet. Ehhez képest a hagyományos tévétársaságok csak annyira rugalmasak, hogy ki tudnak alakítani 2-3 előfizetői csomagot. Az előfizető meg hiába panaszkodik, hogy nincs szüksége 8 német nyelvű csatornára, de jól jönne neki néhány olasz.

Az előfizetők egyébként kapnak majd egy igen ronda adsl-modemet, és erre kell majd rákötniük a tévéadást fogadó set top boxot, amelyek kevésbé rondák. Az első set top box modell csak az mpeg2 tömörítést ismeri majd, amihez 4,2 megabites sávszélesség szükséges, az újabb set top boxok azonban az újabb mpeg4 kódolást is kezelik, amelynek 1,5-2,1 megabites vonal is elegendő. A TVNet központjaitól legfeljebb 1,5-2 kilométerre lakók jobb minőségű mpeg2-t is kaphatnak (a tévéadások ilyen kódolással érkeznek műholdról), a távolabb lakó ügyfeleknek azonban meg kell elégedniük a lebutított mpeg4-gyel. Egy adsl-modemre összesen három set top box köthető, és mindegyiknél egyénileg beállítható, hogy milyen csatornákat tudjon fogni, azaz a gyerekszobában teljesen kikapcsolható a pornó.

A set top box egyszerű menürendszere átlátható, a távirányító fél kézzel is lazán nyomkodható. Maga a doboz sincsen túldizájnolva: van rajta scart videokimenet, digitális és analóg hangkimenet, meg egy usb csatlakozó, amelyre billentyűzetet lehetne kötni, ha ennek lenne értelme. De egyelőre nincs. A menüpontok számozása egyelőre fordított (öttől egyig számol visszafelé), ami betudható annak, hogy most zajlik a tesztidőszak, amikor kialakítják a végleges menüt, és beállítják a távirányítót.


Klikk a képre!

Előny itt, szerver ott

Maga a set top box egyáltalán nem tud adást rögzíteni, mert nincs benne merevlemez, ennek azonban több előnye is van. Egyrészt a TvNetnek nem kell a szerzői jogok kezelésével bajlódnia, mert a fájlok végig nála maradnak. (Persze a felhasználók videóval vagy más analóg felvevővel rögzíteni tudják az adást, mint eddig is.) Másrészt a TVNet szerverei egyszerre tíz népszerű csatorna 24 órányi adását tárolják, amire egy otthoni felvevő képtelen lenne. Emellett öt órányi műsort egyénileg is rögzíteni lehet a TvNet online tárhelyén, és később, amikor további szolgáltatások is elindulnak, a szerveren online megvásárolt zenék és videoklipek is helyet kaphatnak.

Ifj. Lengyel Tibor szerint 2006 és 2007 az ismerkedés éve lesz, amikor a fogyasztókban tudatosul, hogy mire alkalmas a rendszer, és 2008-ban lesz nagy felfutás. Szerinte nem szabad a nyugati országok nyomában kullognunk, mert elég ügyesek és okosak vagyunk ahhoz, hogy megelőzzük őket. Bár a Gartner tanulmány szerint az IPTV-ből származó nyereség rövid és középtávon is mérsékelt lesz, a szolgáltatók nem engedhetik meg maguknak a késlekedést. A lemaradó vállalkozások ugyanis azt kockáztatják, hogy hosszú távon nem lesznek fontos szereplők a távközlésben.