Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Netes zenebolt a tévében

2006.08.23. 13:01
Kedden megkezdődött a TvNet internetes tévészolgáltatásának tesztje. A csúcstechnikás rendszerben online videotéka és zeneletöltő is van.

Másfél hónappal ezelőtt még sűrű homály fedte az internetes televíziózás jövőjét, ennek ellenére kedden elkezdődött az internetes protokollon alapuló tévészolgáltatás, az IP TV tesztje. Az ügyfelek összesen száz végponton próbálhatják ki a TvNet új tévészolgáltatását, amely a különös TVtévé nevet kapta. A szolgáltatásra az év végén a fővárosban és tizenegy nagyvárosban bárki előfizethet.

Miért jó az IPTV?

Elsősorban azért előnyös az új technika, mert a digitális tévéadások szélessávú internetelérésen továbbítódnak, ugyanazon a szabványos protokollon, amelyet az internetezéshez és a Voice over IP (VoIP) online telefonszolgáltatáshoz is használunk. Ezzel a módszerrel hatékonyabban lehet sugározni a filmeket, mint a szokványos kábelhálózaton, ráadásul az internetszolgáltatók folyamatosan bővítik a sávszélességet, így nem okoz majd gondot egyszerre több nagyfelbontású (HD) tévécsatorna sugárzása.

Nem web

A technológia semmiképpen sem összekeverendő a webes tévézéssel, használatához ugyanis nem számítógép meg böngésző kell, hanem csupán egy legalább két megabites adsl-elérés, meg egy set top box, amely bármilyen tévére közvetlenül ráköthető. A TvNet november 15-ig tartó tesztidőszakában huszonöt csatorna lesz elérhető, és ebből tíz csatornánál használható az úgynevezett "time shifting". Ez annyit jelent, hogy a felhasználónak nem kell igazodnia a műsorrendhez, az általa kiválasztott adásokat ugyanis később is - a TvNet renszerében legfeljebb az adás után 24 órával - lejátszhatja.

Külföldön egyes szolgáltatók merevlemezes set top box segítségével oldják meg az adások mentését és visszajátszását, a TvNet készüléke azonban semmilyen írható memóriát nem tartalmaz. Az adatokat biztonságos központi szervereken tárolják, és az előfizetők mindent csak a jelszavukkal érhetnek el. A TvNet felhasználónként öt órányi műsor rögzítését engedélyezi, és a felvételek bármikor, bármennyiszer megnézhetők.

Még változik

A tartalom jelentős része tévéműsor, de vannak mozifilmek, videoklipek és zenei anyagok is, magyarán a TvNet szerverei korlátozott felhozatalú online videotékaként is működnek. A videoklipek kiegészítő adatokat is tartalmaznak az előadóról, az albumról és a kiadóról, és el lehet majd olvasni a dalszövegeket is. A felvételek a dedikált tárhelyen elmenthetők, illetve az albumok online megrendelhetők.

A tesztelésre a TvNet honlapján lehet jelentkezni, és a próbaidőszakában díjmentes a szolgáltatás. A cég az ügyfelek visszajelzései alapján alakítja majd ki a TVtévé végleges menürendszerét, illetve ez alapján módosítja a szolgáltatási csomagokat és konstrukciókat. Az éles műsorszolgáltatás ez év decemberében indul el Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban, várhatóan háromféle csomaggal. A TVtévé előfizetői minden csomaghoz ajándékba kapják a set top boxot.

Készül a T-IPTV

A T-Online már áprilisban megkezdte az IP alapú televíziózás műszaki tesztjét, és korábbi bejelentésük szerint az év második felére Budapest nagy részét és még öt vidéki nagyvárost behálóznak, azt azonban még nem tudni, hogy mikor indul az éles szolgáltatásuk.