Jakupcsek lenyomja Vágót?

2001.02.15. 14:25
A tv2 és az RTL Klub küzdelme véres összecsapásból állóháborúvá merevedett, sztárok és műsorok párharcává szelídült. Az otthonunkba betolakodó médiavalóságban a brazil szappanopera verseng mexikói teleregénnyel, a Csíííz megpróbál a Citromnál is idegesítőbb és fárasztóbb lenni, sőt a Jimmy-emlékműsorok is birokra kelnek az üveges szemű nézők kegyeiért.
Az átlag magyar médiafogyasztó a negyven évig egycsatornás tévéfolyam káros mellékhatásaként képtelen választani az azonos időben sugárzott hasonló műsorok között, így sokan már a vacsora alatt nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen egyik kezükben a zsírban tocsogó cupákot markolva, a másikban a pörköltszafttal enyhén szennyezett távvezérlőt szorongatva kell kapcsolgatniuk a két rivális tévéadó vetélkedőműsorai között.

Jakupcsek Gabriella
A piárszakemberek hamar ráéreztek arra, hogy az infláció következtében a ,,milliomos" lett a varázsszó a közalkalmazotti bértábla rabságában szenvedő tömegek számára, így mindkét kvízműsor erre alapozza létét. A tv2 még ezt is képes volt überelni a leheletnyi ,,multi" szócska segítségével.

De Jakupcsek Gabriellának és stábjának ennél sokkal nagyobb előnyre kellene szert tennie ahhoz, hogy ellensúlyozza az eredetiség teljes hiányát, hiszen a Multimilliomos most vagy soha a tv2 utolsó agresszív offenzívájának terméke, így ugyanazokat a szégyenteljes bélyegeket hordozza magán, mint a szépemlékű, szintén Jakupcsek-közeli Vitriol. A tv2 műsora ugyan az RTL vetélkedőjéhez hasonlóan szintén iszonyatos pénzen vásárolt licenc, mégis a stúdió berendezése, a zene, a kamerák mozgása néha a román közszolgálati tévét idézik fel a minden ízében amerikai, tehát egyszerre nevetségesen hatásvadász és mérhetetlenül profi Legyen Ön is milliomossal szemben.

Vágó István
Kétségtelen, hogy a Multimilliomosban sokkal több pénzt lehet szakítani, mivel az RTL Klub műsorában csak araszolva emelkednek a tétek, de az intellektuálisabb nézők számára mégis Vágó István műsora nyújt nagyobb élvezetet. Mert igaz, hogy Jakupcsekéknál uszkve 2 milliót ér az a lehetetlen kérdés, hogy ki találta fel a cipzárt, az RTL Klubon pedig csak százezret az óriáspöfeteg mibenlétének megvilágítása, mégis az utóbbira legalább diplomás átlagértelmiségiek is képesek válaszolni, nem csak tippelni. Az pedig egyenesen megélhetési bűnözéssé aljasítja a műveltségi vetélkedőt, hogy a Multimilliomos első kérdésének megválaszolása után a nagylelkű tv2 kifizeti a játékos egyik közüzemi számláját.

A tv2 műsorának egyetlen színfoltja maga a műsorvezető, mivel a szemmel láthatóan unatkozó Vágó helyett egy műveltség dolgában korlátozottan kompetens és kissé esetlen, de legalább jókedvű és lelkes hölgyet láthatunk a képernyőn. A tv2 üdvöskéje tehát az ellenfél taktikájának felhasználásával, lendületesen támad, de az RTL Klub színeiben a ringbe lépő Vágó, a kvízkirály nyugodt méltóságával, unott mozdulataival még így is ura a helyzetnek. Mi, nézők persze akkor tesszük a legjobban, ha továbbkapcsolunk valami politikai vagy sportműsorra: ott is milliók röpködnek, és ott is sok a bunkó, de azokat legalább nem kell sajnálni, amikor elbuknak. A távvezérlőt mindenesetre vonjuk be nejlonnal a nemkívánatos zsírfoltok ellen.