Az ügyészség kifogásolja a tévészerződések meghosszabbítását

2006.05.17. 15:38
Az ügyészség szerint sem a folytatólagos és súlyos törvény-, illetve szerződésszegéseket, sem az új szerződés megkötésének legkorábbi lehetséges időpontját nem vette figyelembe" az ORTT, amikor szerződéshosszabbításról döntött.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) várhatóan a jövő héten tárgyal az ügyészség és a testület között fennálló, a kereskedelmi televíziók műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításával kapcsolatos jogi vitáról - közölte Kovács György, a médiahatóság elnöke szerdán az MTI-vel.

Az ORTT bíróságra vinné az ügyet

Ha testület elfogadná az ügyészség álláspontját, akkor a két kereskedelmi televízió (TV2, RTL Klub) szerződéshosszabbítása kerülne veszélybe. Az ORTT elnöke annak ad nagyobb esélyt, hogy az ügy a bíróságon folytatódik majd. Az ügyészség szerint a két tévé szerződésének meghosszabbítása törvénytelen volt, ezért felszólította az ORTT-t a törvényes állapot helyreállítására.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész ezen a héten leköszönt helyettese elmarasztalta az ORTT-t a mulasztásos és egyéb törvénysértésekért - írja a Magyar Nemzet. Varga levélben az áll: "sem a folytatólagos és súlyos törvény-, illetve szerződésszegéseket, sem az új szerződés megkötésének legkorábbi lehetséges időpontját nem vette figyelembe" az ORTT, amikor szerződéshosszabbításról döntött.

19 jogerős döntés

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy "a TV2 és az RTL Klub számos olyan ponton megszegte az 1997-ben kelt, tíz évre szóló koncessziós szerződést, amiért a médiahatóságnak azonnal szerződést kellett volna bontania a csatornákkal", ehelyett a médiahatóság 2005. július 20-án újabb öt évvel engedélyezte a csatornák működését. A két országos kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jogosultsága 2007-ben járt volna le, de így 2012-ig kaptak sugárzási lehetőséget. Az ügyészség szerint "vissza kell állítani a törvényes állapotot".

A médiatörvény elvben lehetőséget ad az 1997-ben kötött szerződések egyszeri, öt évvel történő meghosszabbítására. De ennek az a feltétele, hogy a tévék nem követhettek el súlyos vagy ismétlődő szerződésszegést. A Népszabadság korábbi gyűjtése szerint a TV2-nél 12 esetben, az RTL Klubnál hét alkalommal született jogerős bírósági ítélet szerződésszegések ügyében.

Tavaly szeptemberben a Fidesz is kifogásolta a döntést, mondván az ORTT meg sem vizsgálta, hogy a két kereskedelmi csatorna tudna-e többet fizetni a frekvenciákért. A Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária elmondta, a testület az 1997-ben kialkudott koncessziós díjat csak az inflációnak megfelelő mértékben emelte, miközben a reklámpiac az elmúlt években dinamikusan nőtt.