Kísért, és?

2004.10.11. 13:02
"Nagy színészi kihívást jelentett számomra a szerep" - szokták nyilatkozni a pornósztárok a kíváncsi bulvárlapoknak, miután átveszik a pornóoszkárt, amit a Hókefélke, a Bolygó neve: Anál, vagy éppen a Szűz vagy babám főszerepéért kaptak. Mintha odahaza Józsi megkönnyezné a film nagy jeleneteit és még a mellette szuszogó asszonyt is felkeltené, hogy együtt nézzék meg azt az érzelmes monológot, amit Hófehérke/a mélyen dekoltált katonanő/a falusi kóristalány mond el, közvetlenül azelőtt, hogy análisan szeretni kezdené három bányásztörpe/ tengerészgyalogos/önkéntes tűzoltó.

Talán nem változunk azonnal rút Réz Andrássá, ha kijelentjük, hogy a pornóipar a történetmesélés kényszerével küszködik...
Talán nem változunk azonnal rút Réz Andrássá, ha kijelentjük, hogy a pornóipar a történetmesélés kényszerével küszködik, és ez a probléma csak súlyosbodni fog, amíg lesznek pornórendezők, akik elolvassák a Gyertyák csonkig égnek című lélekregényt, vagy a Shakespeare-összes kivonatos verzióját.

Tiroli szoftpornó

Valahogy így van ezzel a Kísértés is, amit izgalmas realitynek reklámoznak, de valójában az RTL Klub adhatna helyette nyugat-német szoftpornót, amiben bőrnadrágjukba izzadt pásztorfiúk hágnak szőke copfos tehenészlányokat, miközben egy útba eső szénakazal vagy muskátli mindig eltakarja a lényeget, esetleg betelefonálós erotikus műsort, ahol egy ízlésesen sliccelt miniszoknyában feszengő szabadnapos pornócsillag nyalogat perceken át egy méretes vibrátort.

A műsor, amiben négy párt választanak szét egy karib-tengeri szigeten, hogy azután a lányokat izmos, kockás hasú fiúkkal, a férfiakat pedig bikinis csajokkal pakolják össze két hétre, állítólag a kapcsolatokat próbára tevő kísértésről szólna, csak hát túlságosan konkrét a helyzet, a csábítók nem kísértenek, hanem félmeztelenül konzumálnak, így nagy meglepetések és emberi drámák helyett egyelőre marad a dokumentarista erotika.

Ráadásul valóság ide vagy oda, az események túl sok ponton emlékeztetnek a szexfilmek kliséire, így például már az első epizódban láthattuk a klasszikus "meztelen nő a fürdőszobában pókot lát, felsikolt, mire izmos férfiak rontanak be" zanzájú cselekménypanelt, jó, hogy tévészerelő nem tűnt fel a lányok kis álomszigetén (Elromlott a készüléke? Ha akarja, megbütykölhetem), vagy a fiúk nem kaptak titkárnőt a műsor idejére (Jöjjön, diktálni fogok az asztal alatt).

Magyar valóság a pálmák alatt

Ami megmentheti a Kísértést, azok a gondoson válogatott karakterek, akiket minden bizonnyal a Negyedik Országos Dzsipes Vállalkozó és Vastag Aranylánc Találkozón rendezett castingon szedtek össze a csatorna pszichiáterei, így a cselekmény jó eséllyel pálmafákkal szegélyezett kis magyar szociohorrorrá áll majd össze az elkövetkező részekben. Itt van mindjárt Laci, aki élére állított teatraéderré gyúrta magát az évek folyamán, és mindössze annyit érdemes tudni róla, hogy biliárdtermet tulajdonol, és Zsanett, aki az egyenjogúság, a fogamzásgátlók és a szagtalan körömlakklemosók korában azt nyilatkozza a kamerába, hogy Laci szerinte egy földre szállt isten, aki saját képmására gyúrta őt, mármint Zsanettet. Érdekes karakter még Szabolcs, aki úgy néz, mint Orbán Viktor a Terror Háza előtt. Azzal kezdi a bemutatkozást, hogy ő márpedig sznob, barátnője pedig azt említi legjobb tulajdonságaként, hogy megfelelő az életszínvonala.

...a gondoson válogatott karakterek, akiket minden bizonnyal a Negyedik Országos Dzsipes Vállalkozó és Vastag Aranylánc Találkozón rendezett castingon szedtek össze...
Ezek a karakterek küzdenek meg vágyaikkal, és az RTL Klub által beválogatott erotikaipari szakmunkásokkal, de hát nem várhatunk ennél tartalmasabbat egy ilyen irreális helyzettől. Épeszű emberekkel ugyanis nem lehet féltékenységi drámát forgatni előre kialkudott szabályok alapján, hiszen az Emanuelle-szérián szocializálódott liberális párok egyszerűen körberöhögik a nagyjelenetre váró operatőrt, és előzetes megegyezés alapján megdugnak még pár szinglit, míg a családcentrikus, a monogám párkapcsolat örök divatnak tekintő konzervatívok el sem mennek egy pornóreality válogatására.

Marad tehát a magyar dzsipes macsók hőzöngése, a pornófilmek kliséiben élő csábítók túljátszott flörtölése, meg persze a fehér homokon át a tenger hullámai közé futó bikinis csajok látványa, ami már a Baywatch-ot is elvitte. Akinek ez nem elég, annak ott van még a nagyon kemény, nagyon megértő, nagyon Beckham Sebestyén Balázs, meg az állandó kísértés, hogy inkább átkapcsoljon Anettka betelefonálós műsorára.