A BBC megvette a Lonely Planetet

2007.10.01. 13:14
A BBC Worldwide, a BBC kereskedelmi ága hetvenöt százalékos részesedést vásárolt a világ legkedveltebb útikalauzának kiadójából.

Többségi tulajdonrészt, hetvenöt százalékot vásárolt a BBC a az útikalauzokat kiadó és tévéműsorokat is gyártó Lonely Planet cégből – írja a BBC. A BBC Worldwide a külföldi céget felvásárlására elkülönített 350 millió fontos (kb. 125 989 053 868,58 HUF) keretéből vette meg a céget, de a vétel összegét nem közölték. A BBC szóvivője szerint a felvásárlás illik a cégnek a tartalomszolgáltatás, illetve az amerikai és ausztrál online tartalmak irányába történő terjeszkedési terveibe.

A Lonely Planetnek nemcsak könyvkiadványai, de a honlapja is rendkívül népszerű, havi 4,3 millió látogatóval központi fóruma a nagy világutazóknak.

A Lonely Planet kiadót egy házaspár, Tony és Maureen Wheeler alapította 1972-ben, és eddig körülbelül ötszáz népszerű kiadványát hordozzák táskáikban a turisták a világ összes pontján. Első kiadványukat otthoni konyhaasztalukon készítették el egy Európából induló ausztráliai utazás után. Ma Melbourne-ben, Oaklandben és Londonban is van irodájuk, ötszáz irodai dolgozóval, illetve körülbelül háromszáz helyszíni íróval.

Az alapítók a maradék 25 százalékukat megtartják, és örvendenek az üzletnek, mert szerintük a BBC segíteni fogja őket további terveik megvalósításában.