A Fidesz az MSZP-t okolja a médiatörvény bukása miatt

2008.11.20. 09:45
A Fidesz elnöksége támogatta az új médiatörvényt, amely minden eddiginél több jogkört adott volna a médiahatóságnak. Az MSZP kihátrált a javaslat mögül, most a Fidesz azzal vádolja a kormányt, hogy kizárólag saját hatalmi érdekeit szolgálja.

Az MSZP országos elnökségének kedd esti ülésén született egyhangú döntés arról, hogy a testület nem támogatja a médiatörvény jelenlegi tervezetének parlament elé terjesztését. Mandur László elnökségi tag közlése szerint a pártelnökség úgy foglalt állást, hogy az új médiatörvény munkaanyagát módosító indítványokkal nem lehet korrigálni. Ehelyett a dokumentumról szakmai vitát kell lefolytatni, és ennek eredményeként jövő tavasszal kerülhet a parlament elé az akkor már elfogadható állapotba kerülő új médiatörvény-javaslat. "Az MSZP elnöksége szerint egy új médiatörvénybe kevesebb médiakorlátozásnak, médiarendőrségnek kell bekerülnie, és több sajtó-, és véleménynyilvánítási szabadságnak, összhangban az uniós irányelvekkel" - fogalmazott a politikus, aki szerint a szocialisták olyan szabályozást tudnak támogatni, amely ezeket a jogokat nem csorbítja, hanem tágabbá teszi. Az MTI a kedd esti tanácskozás egyik résztvevőjétől úgy értesült: az MSZP elnökségi ülésén zömében szakmai bírálatok érték az anyagot. Ezek elsősorban az európai versenyjogi és az alkotmányossági elemzéseket, valamint a médiapluralizmus elvének hangsúlyosabb megjelenését hiányolták.

Az SZDSZ szakpolitikusa, Pető Iván szerint az MSZP azzal, hogy bejelentette, nem engedi az Országgyűlés elé a médiatörvény-javaslatot, elzárta a további tárgyalások lehetőségét, hiszen egyoldalú döntésével felrúgta azt a bizalmi légkört, amelyekre az eddigi munka épülhetett. A parlament kulturális és sajtóbizottságának liberális elnöke szerint az átfogó szabályozás lehetősége hosszú időre ismét elszállt, és ebben rendkívül súlyos az MSZP felelőssége. A kialakult helyzet biztosan árt a magyar médiapiacnak - hangsúlyozta Pető Iván.

Cser-Palkovics András, a Fidesz szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta, hogy egyetértenek Pető Ivánnal abban, hogy az átfogó szabályozás lehetősége ismét elszállt, és ebben minden felelősség és következmény az MSZP-t terheli. "Gyurcsány Ferenc vezetésével az MSZP elnökségének sikerült szétvernie egy olyan törvényjavaslatot, amely egy másféléves médiacsúcs eredményét tükrözi, és aminek a szövegezését a Miniszterelnöki Hivatal végezte" - mondta.

A Fidesz is úgy véli, hogy az MSZP ismét olyan döntést hozott, amely rossz az embereknek, és kizárólag saját hatalmi érdekeit szolgálja - mondta Cser-Palkovics András. Szerinte az MSZP, Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi kormány politikájáról ismét lehullt egy lepel: együttműködésről és a reformok szükségességéről beszélnek, de ismét kiderült, hogy ezek csak üres lózungok, megállapodni nem akarnak, a létrejött megállapodásokat pedig felrúgják. A szakpolitikus szerint a kialakuló helyzet azoknak kedvez, aki eddig is a zavarosban halásztak, a magyar médiapiacnak egészében azonban biztosan árt.