Mediawave 2000 - tizedszer

2000.04.28. 15:44
Vannak az évben olyan események, melyeket ha valamiért sikerül kihagynom, utána hónapokig szívom a fogam miatta. A győri Mediawave fesztivál az egyik ilyen, és ezt az is hamar észrevehette a társaságunkból, akinek nem mondtam: Már egy egyszerű útszéli Győr táblától is igen jó hangulatom lett, amikor pedig a zsinagógában felcsendült a fesztivál szignálja, körülbelül úgy vigyoroghattam, mint egy jóllakott napközis. Ebből arra következtettem, hogy súlyosan ki voltam éhezve az eseményre.
Woody Allent és Cameron Diazt is meghívták
Győrbe érve kapásból a Rómer Házat céloztuk meg, ám érdeklődésünkre a helyszínen várakozó taxisok egyike sem tudta hogy az merre lehet. Gondoltam könnyítek a feladaton, és elmondom nekik, hogy idén ez a Mediawave központja, (a tavaly bezárt Rába Mozi helyett) de ez sem sokat segített rajtuk, az arckifejezéseik alapján arra lehetett következtetni, hogy Mediawave szó is tök ismeretlen lehet számukra. No comment.

Nem csüggedtünk, tudakozó, pontos cím, rövid séta, még rövidebb sajtóbelépő-átvétel, és már rohantunk is a kissé romos zsinagógába, ami kicsit ugyan lepattant állapotban van, de ennél szebb koncerthelyszínt még nemigen láttam az országban. Itt már javában zajlott a megnyitó, meglepetésemre elég családias légkörben, hiszen maximum 200-an lehettünk cak-pakk.(Bennfentesek gyorsan megnyugtattak, hogy az első napon mindig kevesen vannak.)

A következő ami feltűnt, hogy rengeteg a sajtóbelépős, mire az egyik helyi újságírólány egy pohár bor mellett panaszosan mesélte, hogy ilyenkor érthetetlenül megháromszorozódik az győri zsurnaliszták száma, és mindenki bejön a fesztiválra ingyé', csak ő, az igazi újságíró fizet. Aztán sikerült végre néhány szervezőt is elcsípnem, akik elmondták, hogy nem, Woody Allen és Cameron Diaz mégsem jönnek a fesztiválra, mindketten forgatnak, vagy legalábbis erre hivatkoztak. (Woody Allent koncertezni hívták, Diaz pedig a "Man Woman Film" című filmjének - valószínűleg egyetlen itthoni - vetítésére érkezett volna) Itt lesz viszont Emir Kusturica (Underground, Macskajaj) és együttese a No Smoking, akik Április 30.-án este lépnek fel, és valószínűleg akkora mulatozásra ingerlik majd a közönséget - többek között a Macskajaj zenéjével - amekkorát még nem láttak az öreg zsinagóga falai.

Keleti Szél - "erőteljesen tudatmódosító hatása volt"
Amikor Hartyándi Jenőt, a fesztivál főszervezőjét kérdeztem arról, hogy a pénzszűke mennyire nyomta rá bélyegét az eseményre, elmondta hogy inkább a szervezők idegrendszere sínylette meg a dolgot, mint maga a Mediawave. (Néhány program ugyan elmaradt, - a programfüzet szerint objektív okok miatt - de ez nem jellemző, hiszen akadtak jócskán olyan művészek is, akik a fesztivál anyagi gondjairól értesülve tiszteletdíj nélkül vállalták a fellépést.)

Végre aztán elkezdődött a Keleti Szél koncertje, amire már nagyon kíváncsi voltam, és nem is kellett csalódnom: A Ghymes és a Vujicsics együttes tagjaiból álló társaság zenéjének rám erőteljesen tudatmódosító hatása volt, a koncertjük alatt végig futkározott a hátamon a hideg, szóval tényleg jó volt. Ekkor valaki felfedezte a programfüzetben, hogy a Rómer Házban Dj. Kolbász (Tilos Rádió) már jócskán adagolja a hangerőt az esti nyitóbuli számára. Engedtünk hát a csábításnak, és nem bántuk meg, hiszen volt ott minden, mi szem-szájnak ingere: sör, bor, májas szendvics csípős pirosarannyal, jó arcok, jó zene, és nem utolsósorban nagyon jó hangulat, de tényleg: Aki kívánja magának a jót jöjjön azonnal Győrbe, nem fogja megbánni, a Mediawave egy iszonyú jó fesztivál.