Öten távoztak a Magyar Hírlap belpolitikai rovatától

2006.11.30. 18:46
Felmentették a Magyar Hírlap belpolitikai rovatvezetőjét, vele együtt négy munkatárs is távozik a laptól. Az új rovatvezető Kiss L. György lesz, aki korábban a Reform főszerkesztő-helyettese volt.

Folytatódik a Magyar Hírlap átalakítása. Felmentették Varga Gergelyt, a Magyar Hírlap belpolitikai rovatvezetőjét, aki az elmúlt három és fél évben vezette a rovatot. Varga Gergely közös megegyezéssel távozik a laptól.

Vele együtt négy munkatárs – Rovó Attila, Munkácsy Márton, Joó Hajnalka újságírók és Kiss Gábor szerkesztő - is elhagyja a Magyar Hírlapot. A távozó újságírók vállalták, hogy még egy hétig dolgoznak a Magyar Hírlapnak.

Az új belpolitikai rovatvezető Kiss L. György lesz, aki korábban a jobboldalinak számító Reform főszerkesztő-helyettese volt, azt megelőzően pedig az Esti Hírlap főszerkesztője. Vele együtt új szerkesztő is érkezett a rovathoz, aki néhány hónappal ezelőttig a Hír Tv-nél dolgozott.

Kirúgták a laptól azt a tördelőt is, aki blogot indított a lap átalakulásáról. Személyére hamar fény derült, így neki is távoznia kellett.

Széles Gábor laptulajdonos november 7-én menesztette Szombathy Pál addigi főszerkesztőt, majd Gazsó L. Ferencet nevezte ki a lap élére. Azóta több munkatárs távozott a laptól: Popovics Gizella főszerkesztő-helyettes, R. Székely Julianna és Bártfai Gergely főmunkatárs, Szále László publicista, F. Tóth Benedek a kulturális rovat vezetője. Bejelentette távozását Para-Kovács Imre is, s több külsős szerző – köztük Tóta W. Árpád és Megyesi Gusztáv - írásaira sem tart igényt ezután a Magyar Hírlap.

A lap átalakítását Széles Gábor hivatalosan azzal indokolja, hogy az elmúlt egy évben mintegy tizedével nőtt az újság példányszáma, s a váltással ezt a folyamatot kívánják gyorsítani, valamint csökkenteni a még most is jelentős veszteségeket.

A változások hátterében állhat, hogy a magát mérséklet jobboldaliként meghatározó Széles Gábor korábban azt mondta: az újságot folyamatosan akarja középre húzni és erősíteni nemzeti-liberális szemléletét.