Micuko: a japánoknak nem elég amit a tv2 kínál

2003.04.23. 19:01
A japán nagykövetség nem fogadta el a diplomáciai képviseleten kedden tartott egyeztetésen Poich Lórándnak, a tv2 programigazgatójának azt a felajánlását, miszerint a kereskedelmi csatorna minden adás végén feliratban tudatná nézőivel, kitalált személyről szól a Micuko - a világ ferde szemmel című műsor - tájékoztatta az MTI-t Abe Hiroshi, a japán nagykövetség első titkára.
A japán képviselet múlt hét pénteki közleményében úgy foglalt állást, hogy a Magyarországon élő japánok közössége felháborodottan fogadta a tv2 szerda esténként, főműsoridőben sugárzott produkcióját, amely "csúnyán gúnyolja a japánokat, illetve negatívan festi le a japán kultúrát".

Poich Lóránd a nagykövetség kérésére tartott keddi egyeztetés után az MTI-nek azt mondta: álláspontjuk szerint a műsor nem a japán emberek kigúnyolásáról szól, hanem magyar hírességeknek állít görbe tükröt. Azt is közölte, a történtek ellenére a tv2 tovább sugározza a március elején indított szériát.

Abe Hiroshi, a nagykövetség kulturális és tájékoztatási osztályának vezetője - a keddi egyeztetés japán résztvevője - szerdán közölte: előző nap arra kérte a tv2 felső vezetését, hogy "józan belátással", a két ország viszonyára tekintettel találják meg a leginkább elfogadható megoldást. A japán nagykövetség első titkára bejelentette: nem fogadja el a tv2 felajánlását, miszerint a minden adás végén feliratban tudatnák a nézőkkel, hogy Micuko csak kitalált személy.

Nem kaptak a licenc-műsorokból

Az első titkár szerint - a sajtóban megjelentekkel szemben - a tv2 nem juttatta el a nagykövetséghez a licenc alapján más országokban sugárzott hasonló műsorok másolatát, bár ezt kifejezetten kérte Poich Lórándtól.

A diplomata - teljesen alaptalannak nevezve - egyúttal cáfolta Poich Lóránd azon feltételezését, hogy a japán képviselet valamiféle összeesküvést szőne a tv2 ellen.

- A nagykövetség kizárólag a Micuko című műsor tartalmával szembeni nemtetszésének adott hangot - olvasható az állásfoglalásban. Abe Hiroshi kérte a tv2 programigazgatójától, hogy adja meg a nagykövetségnek a műsor három laikus japán szereplőjének nevét. Azt a választ kapta azonban, hogy erre vonatkozóan nincs információjuk, "mintha a műsor tőlük függetlenül jött volna létre" - írta a nagykövetség első titkára. Poich Lórándot az újabb nagykövetségi állásfoglalás után az MTI nem tudta elérni.