Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A tv2 nem mond le a lófogú japán Micukoról

2003.04.22. 21:10
Alig néhány héttel a roma lagzis botrány után ismét magyarázkodni kényszerült a tv2. Miután a Micuko címet viselő sorozat miatt a budapesti japán nagykövet tiltakozó levelet adott ki, a kereskedelmi tévé menedzsmentjének egy újabb népcsoport megsértését kell kezelnie. A magyarországi japánok rosszallására válaszul a csatorna vezetése fikciós figurává változtatná a Stahl Judit által megformált "lófogú" karaktert.
Minden adás végén feliratban tudatná nézőivel a tv2, hogy kitalált személyről szól a Micuko - a világ ferde szemmel című műsor. Ezt Poich Lóránd, a társaság programigazgatója kedden ajánlotta fel a budapesti japán nagykövetség első titkárának, aki a sorozattal kapcsolatban a közelmúltban levéllel fordult a kereskedelmi csatornához.

Továbbra is képernyőn marad

A tévé képviselője a nagykövettel folytatott megbeszélés után elmondta: álláspontjuk szerint a műsor nem a japán emberek kigúnyolásáról szól, hanem magyar hírességeknek állít görbe tükröt. Az MTI kérdésére válaszolva közölte, a történtek ellenére a tv2 tovább sugározza a március elején indított szériát, noha - mint mondta - a japán diplomata azt nem jelentette ki, hogy a "feliratozás" rendezné az ügyet.

A vállalkozók is kiakadtak

Abe Hiroshi, a japán nagykövetség első titkára a találkozóról beszámolva úgy nyilatkozott: arra hívta fel a tv2 illetékesének figyelmét, hogy a műsor megterhelheti hazája - és különösen annak itt élő polgárai -, valamint Magyarország kapcsolatát. Mint mondta: tudomása szerint a más államokban sugárzott hasonló műsorok az ottani japán közösségek nemtetszését váltották ki, hozzátéve, hogy ez a sorozat már a magyarországi japán vállalatvezetők havonta megtartott találkozóján is szóba került. A nagykövetség szombaton jelentetett meg tiltakozó levelet, a lófogúvá maszkírozott Stahl Judit "egy kizárólagosan negatív tulajdonságokkal felruházott japán tévériporternő" figurájával "csúnyán gúnyolja a japánokat".

A hírműsorok vezetője elrugaszkodott

A műsor miatti tiltakozását kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben fejezte ki a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke. Vihar Judit szerint érthetetlen, hogy "a hírműsorok egykori sikeres vezetője, a remek ételreceptek készítője, hogy tudott ennyire elrugaszkodni a tények realitásától" és olyan japán nőfigurát formázzon, ami egyáltalán nem jellemző. Biztos vagyok benne, hogy nem ismeri elég jól sem a japánokat, sem a japánok tipikus viselkedését. A japánok ugyanis soha nem tesznek fel másnak kompromittáló, otromba kérdéseket, hanem tiszteletben tartják a másik embert, s ez nyelvi vonatkozásban is kifejeződik - fogalmaz.