Az Alkotmánybíróság is foglalkozhatna a korhatárkarikákkal?

2003.07.22. 17:31
Az ORTT Panaszbizottságának július elsejével leköszönt soros elnöke szerint a korhatárkarikák rendszere elhibázott, és beavatkozásra csak is a szélsőséges esetekben lenne szükség. Molnár Péter az Index Törzsasztalában kijelentette: "Az elképzelhetően elhibázott szabályozás megváltoztatása végett akár az Alkotmánybírósághoz is lehet fordulni, illetve nyilvános kritikával lehet illetni a megalapozatlan panaszbizottsági, és ORTT döntéseket."
Kedden az Index Törzsasztalának vendége volt dr. Molnár Péter, az ORTT Panaszbizottságának tagja, médiajogász, az ELTE szólásszabadság-jogot oktató előadója, aki március 1. és július 1. között a bizottság soros elnöki tisztjét is betöltötte.

Kis sárga

Molnár Péter a korhatárkarikákkal kapcsolatos kérdésekre reagálva kijelentette, hogy véleménye szerint alapvetően a szülőkre tartozik annak eldöntése, hogy milyen műsorokat akarnak távol tartani kiskorú gyermeküktől. Szerinte törvényi szabályozásra csak abban az esetben lenne szükség, ha egy műsor erőszakos vagy pornográf tartalma ezt valóban indokolja.

Molnár szerint az ízlésítéletek a hallgatókra és a nézőkre tartoznak. A Panaszbizottságot csak az olyan ügyekben, például a gyűlöletkeltő műsorok esetében tartaná illetékesnek, amikor a médiatörvény megsértése nyilvánvaló.

A Vasárnapi újság és az internet

Molnár Péter egy kérdésre reagálva kijelentette, hogy a Vasárnapi Újsághoz hasonló politikai egyoldalúság szinte példa nélküli, hiszen előfordult, hogy egy teljes műsorban egyetlen liberális, vagy baloldali szemléletű személyt sem szólaltattak meg. Véleménye szerint a rádióműsor szerkesztőit nem menti fel, hogy állításuk szerint a baloldali politikusok nem éltek a megszólalás lehetőségével, mivel Molnár szerint ez összefügg a műsor elfogult, szélsőséges hangvételével.

Molnár egy olvasó kérdésére válaszolva megjegyezte: "Az internetre semmilyen tekintetben nem terjed ki az ORTT és a Panaszbizottság hatásköre, ha kiterjedne, az az interneten zajló kommunikáció szabadságának alkotmányellenes korlátozását jelentené."