Nem fér be a kerekes szék a tévés vetélkedőkbe?

2008.01.23. 13:50
A testi fogyatékkal élők nagyon alulreprezentáltak a magyar televíziókban, a szórakoztató műsorokban szinte alig lehet látni kerekes székest. Pedig egy műveltségi vetélkedőn ugyanolyan esélyekkel indulhatnának, mint az egészségesek. Már ha átjutnának a castingon, és a díszletek tervezésekor rájuk is gondolnának.

A 2001-es népszámlálás szerint 577 ezer fogyatékkal élő van Magyarországon, ez a lakosság 5,7 százaléka. A KSH jelentése szerint a felmérés némileg alábecsüli ezt a számot, ami szerintük mindenképpen meghaladja a 600 ezret, ennek közel ötven százaléka (a hivatalos adatok szerint 43,6 százaléka) mozgássérült vagy testi fogyatékos. A hivatalos adatokon alapuló becslések szerint tehát nagyjából háromszázezer mozgássérült, kerekes székes és rokkant él Magyarországon, családtagjaik fogyatékossága miatt pedig közel másfélmillió embernek jelent napi problémát a mozgássérültek társadalmi elfogadtatása.

A televíziókban mindeközben szinte egyetlen kerekes székes sem tűnik fel, legfeljebb a fogyatékosoknak szóló közszolgálati műsorokban láthatunk mozgássérülteket. De vajon miért zárja vizuális gettóba a fogyatékosokat a média, miért nem szerepelnek a kereskedelmi és közszolgálati csatornák műsoraiban? Talán nem néznek ki jól a képernyőn, vagy ezeket a műsorokat talán meg sem lehet közelíteni kerekes székkel?

Alulreprezentáltak

Ugyan már a Tv2 és az RTL Klub vetélkedőiben is feltűnt mozgássérült (A Legyen Ön is milliomosban, illetve a Jakupcsek-féle Multimilliomosban), de ha azt vesszük figyelembe, hogy a kereskedelmi tévézés tíz évében a legmegengedőbb számítás szerint is több mint ötezer epizódnyi vetélkedőt sugároztak a három országos terjesztésű csatornán (a kereskedelmi adókon és a közszolgálati m1-en), akkor a kevesebb mint fél tucat mozgássérült játékos elenyészőnek tekinthető. Számokban kifejezve: amíg a társadalomban közel 3 százalék a mozgássérültek aránya, addig a vetélkedőkben legfeljebb 0,012 százalék.

Pedig a műveltségi vetélkedőkben a mozgássérültek az egészségesekkel egyenlő esélyekkel indulhatnának, ráadásul mindezzel társadalmi elfogadottságukat is javíthatnák.

Veszélyes a díszlet

„A Magyar Televízió képernyőjén októbertől látható Az örökös. Ebbe a műsorba eddig még nem jelentkezett olyan versenyző, aki kerekesszékkel közlekedett. Arra viszont már volt példa, hogy látássérült és bottal közlekedő játékos szerepelt. A Társulat selejtezőjében szintén részt vett egy látássérült hölgy, akit az édesanyja kísért el a meghallgatásra” – válaszolta kérdésünkre a Magyar Televízió kommunikációs osztálya, vagyis hivatalos álláspontjuk szerint azért nincsenek fogyatékosok az ilyen jellegű műsorokban, mert nem jelentkeznek.

Kicsit jobban árnyalta kérdésünkre a helyzetet a Tv2.

„A Tv2 vetélkedőiben mindenkit szívesen lát, nem kizáró ok a kerekes szék sem. Volt már fogyatékkal élő játékosunk, például egy látássérült fiú az Áll az Alkuban és egy mozgássérült versenyző a Multimilliomosban – - mondta el Magyar Rita, a Tv2 megbízott Pr-csoportvezetője, aki szerint azonban néhány műsor díszlete egyszerűen nem engedi meg kerekes székesek szereplését. A Sváby András vezette Egy a száz ellen például látványos, de keskeny fémpallóival balesetveszélyes egy mozgássérült számára.

„Nem szeretnénk megalázó helyzetekbe sodorni a mozgássérült jelentkezőket, ezért csak olyan műsorokba válogatjuk be őket, ahol a műsor menete és a díszlet is alkalmas fogyatékosok szereplésére” – nyilatkozta ezzel összhangban Rényi Ádám, az RTL Klub sajtófőnöke.

Az RTL Klub szerint a Legyen Ön is milliomosban többször is szerepelt mozgássérült, és akkor igyekeztek ezt a témát szóba is hozni a műsorban. A díszlet miatt ugyanis megoldhatatlan, hogy egy mozgássérült kerekes székben vegyen részt a forgatáson, így ha nem említik meg, nem is látszik, hogy fogyatékos.

Nem csak a saját műsoraikban

Pedig a mozgássérültek számára nem csak az lenne fontos, hogy egyenlő esélyekkel vegyenek részt ilyen típusú műsorokban, hanem hogy médiamegjelenésükkel pozitívan befolyásolhassák a róluk mint társadalmi csoportról kialakult képet.

„A mozgássérültek és a média kapcsolatát jól jellemzi, hogy nemrégiben rendeztük egy témába vágó konferenciát, ahova meghívtuk mindhárom országos csatornát, de csak az MTV jött el. A többiek még válaszra sem méltattak minket” – mondta el kérdésünkre Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint az jelenti az igazi problémát, hogy a mozgáskorlátozottak csak saját műsoraikban tűnnek fel, a többségi médiában legtöbbször sajnálkozva, fogyatékosságukat túlhangsúlyozva láthatóak.

Hegedűs Lajos szerint megoldást jelenthetne, ha átmenetileg törvényi szabályozással meghatároznák a műsorokban szereplő kisebbségek kötelező arányát, de a problémát inkább a csatornák önszabályozása oldhatná meg.

Esztétikai szempontok

Az általunk megkérdezett, nevük elhallgatását kérő, vetélkedők és showműsorok gyártásában jártas televíziós szakemberek szerint azonban azért szerepel kevés mozgássérült a műveltségi vetélkedőkben, mert nem felelnek meg a szereplőválogatás egyéb kritériumainak. Szerintük a fogyatékkal élők megjelenése egyszerűen nem passzol a kvízshow-król kialakított képhez, sokan rossz anyagi körülmények közt élnek, esetleg élethelyzetük miatt nem megfelelőek a kommunikációs képességeik, illetve nem felelnek meg a műsorkészítők által felállított esztétikai követelményeknek.

A legtöbb vetélkedőben ráadásul azért is nem szerepelhet fogyatékos, mert nem érné fel a játékosoknak épített pultot. Ezért a casting során csak akkor válogatnak be fogyatékost a műsorba, ha érzelmeket, együttérzést akarnak kiváltani a nagyobb nézettség reményében a tévé előtt ülőkben, mondták a szakértők.