Judit
3 °C
7 °C

A koalíciós válság jól jön az MSZP médiapolitikusainak

2008.04.03. 10:05
Ha az SZDSZ kilép a koalícióból, újra kell osztani a közmédiumok kuratóriumi helyeit, és az ORTT-ben is erősebbek lesznek a szocialisták. Az MTV kuratóriumába négy új szocialista tag is érkezhet, ez pedig eldöntheti az elnökválasztást.

Médiajogászok véleménye szerint új kormánypárti tagokkal kell kiegészíteni a három közszolgálati médium közalapítványának kuratóriumi elnökségét, és a médiahatóság létszáma is megugrik eggyel, ha a Szabad Demokraták Szövetsége távozik a koalícióból.

"Ha az elnökség megbízatásának ideje alatt a kormánypárti és az ellenzéki képviselőcsoportok tekintetében változás következik be, ez az elnökség tagjainak megbízatását nem érinti, de ha ez az egyenlő arány fenntartása érdekében szükséges, új jelölés alapján új tagot vagy tagokat kell választani az elnökség megbízatásának hátralévő idejére" - idézték a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezését.

Emlékeztettek arra: ha az SZDSZ delegáltjai átülnek az ellenzéki oldalra, akkor a törvény alapján ismét egyensúlyba kell hozni a két csoport létszámát: a most tíz-tíztagú testületek közül a Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) kuratóriuma 14, a Duna Televízióé 12 fősre duzzadna.

Kérdéses, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végéig betöltik-e ezeket a helyeket, utalva arra is: ennek a kérdésnek akár döntő jelentősége is lehet az MTV most futó elnökválasztási körében, amelyben június 3-áig kell jelöltet állítania az elnökségnek, és (ha ez sikerül) a személyi javaslatról döntenie a társadalmi szervezetek képviselőivel kiegészült nagykuratóriumnak.

Az MR tulajdonosi testületébe Marosi Györgyöt és Szente Pétert, az MTV-hez Kozák Mártont és Rajk Lászlót, a Duna TV-hez pedig Székely Gabriellát delegálta a liberális párt.

A szabad demokraták kilépése amiatt érinti az Országos Rádió és Televízió Testületet,mert a médiatörvény kimondja: minden frakció egy-egy tagot delegálhat, ám "ha a kormánypárti vagy ellenzéki oldalon csak egy képviselőcsoport van, az a képviselőcsoport két tagot jelölhet".

Márpedig az MSZP koalícióban kormányozva eddig csupán Ladvánszky Györgyöt küldte a médiahatóságba. Őt a másik négy pártdelegált közül hárommal egyetemben egy hete választotta újra a parlament.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?