Az MTV akarja a Fideszt

2006.10.11. 16:41
Az MTV szerint a Nap-Kelte nem elfogult, sőt az ellenzék többször beszélhet, mint a kormánypártok, ezért nem értik a Fidesz és a KDNP miért bojkottálja a műsort.
"A Magyar Televízió szerint a nézők alapvető érdeke és a műsorkészítők törekvése is az, hogy minden lényeges és érdemi vélemény, tehát a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja is megjelenjen a vezető közszolgálati televízió műsoraiban, így a Nap-keltében is"- áll a Magyar Televízió által kiadott sajtóközleményében. A csatorna arra reagált, hogy Semjén Zsolt tegnap bejelentette: a Fidesz és a KDNP képviselői ezentúl bojkottálni fogják a Nap-Keltét.

"A Magyar Televízió reméli, hogy támogatva a pontos, tárgyszerű és kiegyensúlyozott tájékoztatást minden parlamenti párt politikusa elfogadja a legnézettebb reggeli műsor meghívását" - áll az MTV sajtóközleményében.

Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az Indexnek tegnap este még azt mondta, hogy sajnálattal értesült a Fidesz és a KDNP döntéséről, mely szerint a továbbiakban bojkottálják a Nap-keltét. Gyárfás emlékeztetett, a műsor 18 éves fennállása alatt számos - olykor jogos - kritikát kapott minden párttól, köztük a Fidesztől is, de eddig mindig sikerült megoldani a konfliktust.

A közszolgálati csatorna, a Nap-Kelte, pártatlanságának alátámasztására a sajtóközleményhez mellékelte a műsorban szeptemberben szereplő politikusok listáját. Ebből kiderül, hogy múlt hónapban huszonháromszor jártak szocialista képviselők a stúdióban, harmincszor szerepeltek fideszes, tizenegyszer szabaddemokrata, tizenkétszer MDF-es és négyszer kereszténydemokrata politikusok a Nap-Kelte adásában.

Sokan nézik

A Nap-Kelte az ország legnépszerűbb reggeli műsora, már ami a teljes lakosságot illeti, hiszen a reklámozók számára fontos 18 és 49 év közötti lakosság körében már egy ideje a Mokka vezet.

Augusztus hónapban például átlagosan a magyar lakosság 6,93 százaléka nézte reggelente a három országos, földi sugárzású csatorna műsorát, 3 százalék a Nap-Keltét választotta, 2,45 százalék a Mokkára kapcsolt, és csak 1,48 százalék nézte az RTL Klub Reggelijét. A Nap-Kelte előnye a teljes lakosság körében megkérdőjelezhetetlen, hiszen egyetlen olyan nap sem volt, amikor a Gyárfás Tamás producer által gyártott műsort bárki legyőzte volna. A Nap-Kelte legnézettebb adása egyébként az augusztus 21-ei volt, a viharos tűzijáték tragédiáiról 321 423 ember tájékozódott a műsorból az AGB Nielsen statisztikai adatai alapján.

A szeptemberi politikai válság, illetve a székházostrom tovább növelte a műsor nézettségét, az MTV-ostrom utáni Nap-Kelte a hónap legnézettebb reggeli műsora lett a  maga 475 536 nézőjével.