Panaszt tettek az MTV-nyomozás elmaradása miatt

2005.10.07. 16:28
A feljelentő civil kurátor szerint az ügyészséghez benyújtott iratok csak példaként szolgáltak az MTV korrupciós ügyeihez. Újabb ügyek, újabb feljelentések.

Panaszt tett a Fővárosi Főügyészségen Pós Péter, a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány volt kurátora, amiért bűncselekmény gyanújának hiányában nem indított eljárást az ügyészség az MTV szerződései miatt. A köztévé ellen négy ügyben érkezett feljelentés: a kurátor és egy ismeretlen firtatta a Nagy Könyv pénzügyeit, két ügyvédi szerződést, illetve a vezetékes telefonrendszer felülvizsgálatára vonatkozó megbízást, amit közbeszerzés nélkül kötött a köztévé.

A kurátor elmondta, azért tett panaszt, mert egy kerületi vádhatóság bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította, hogy vizsgálatot indítson az MTV több, korábban benyújtott szerződésének ügyében.

Közölte: panaszát arra alapozza, hogy e héten újabb három szerződés iratait nyújtotta be, márpedig a napokban kézhez vett elutasító végzés szerint "abban az esetben, ha elévülési időn belül olyan új körülmények merülnek fel, melyek bűncselekmény gyanúját alátámasztják, a büntetőeljárás lefolytatására nyílik lehetőség".

Szavai szerint a két iratcsomóban lévő szerződések azt mutatják, hogy nem egy egyszeri jogellenes szerződéskötésről volt szó, hanem folyamatról, amelyre az először benyújtott szerződésmásolatok "mindössze példaként szolgáltak".

"A példaként elküldött indokolatlanul megkötött szerződések egyértelműen vagyoni hátrányt eredményeztek az MTV Rt. számára. Az előzmények vizsgálatából kiderülhetne az is, hogy szándékosan olyan tartalmú szerződéseket kötöttek az MTV Rt. vezetői, amelyek a szerződő feleket indokolatlan vagyoni előnyökhöz jutatták" - áll Pós Péter panaszában.

Pós Péter, aki korábban a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának társadalmi delegáltja volt, két hete fordult a vádhatósághoz három szerződés ügyében, amelyeknél szerinte visszaélések történtek.

Újabb ügyek

Az e héten benyújtott, újabb ügyek egyike "többmilliós ügyvédi szerződésekkel", a másik karrier-tanácsadással kapcsolatos, míg a harmadikban az MTV sztájlisztja, vagyis arculattervezője - hétszámjegyű összegről szóló - szerződésének iratait nyújtotta be a vádhatóságnak.