A magyar Music Tv nem lesz nosztalgiaadó

2007.09.17. 10:34
A magyar Music Television markánsan el akarja magát választani a rózsaszín Vivától, de lesznek olyan zenekarok, akik mindkét adón hakniznak majd. Indie, igényes soul és a késő esti műsorsávban akár black metál is. László Gerzsonnal, az MTV főszerkesztőjével beszélgettünk, aki mellesleg a Viva zenei kínálatáért is felelős.

Milyen zenét fog játszani a magyar Music Televison, és mennyiben fog eltérni a zenei kínálat a Viváétól?

Könnyű meghatározni a különbséget. Az MTV progresszív, lázadó, a Viva mainstream, divatos, a Music Televison inkább a fiúké, a rózsaszín Viva pedig a lányoké. Az MTV minden bizonnyal a trendszetter nagyvárosi fiatalok körében lesz népszerűbb, a Viva pedig egy sokkal szélesebb és álatalánosabb rétegnek szól. És igen, az MTV egy kicsit idősebbeknek szól, de semmiképp nem a magyar VH1-t akarjuk megcsinálni, legalábbis egyelőre, a magyar Music Television nem nosztalgiacsatorna lesz, hanem a nyugat-európai és amerikai zenei irányzatokat követő tizen- és huszonévesek adója.

Tudsz mondani olyan előadót, amelyik mindkét csatornán feltűnhet majd?

Szeretnénk elkerülni, hogy ugyanazokat a számokat vagy előadókat az MTV és a Viva is játssza, valódi választási lehetőséget szeretnénk ugyanis nyújtani. De persze lesznek kivételek.

Például mindkét csatornán feltűnhetett volna - ha akkoriban már lett volna magyar Music Television - Madonna, akit mostani dalai alapján minden szempontból inkább a Viván tudnék elképzelni. De amikor 1998-ban kijött a Ray of Light album és annak címadó száma, az annyira elütött Madonna addigi számaitól, hogy valószínűleg akkor úgy döntöttem volna, hogy az a klip először az MTV-n menjen. Azután, amikor már sláger lett belőle, átkerült volna a Vivára, és a magyar Music Television nem játszotta volna tovább.

László Gerzson

Vagy ott van például a Tankcsapda, amely műfajilag inkább az MTV-hez áll közelebb, de sokat köszönhet a Vivának és az is nekik. A Tankcsapda zászlóshajója lett az évek során a Vivának, annak ellenére, hogy nem túl sok rockzenét játszott egyébként a csatorna, ezért valószínűleg az MTV indulása után sem tűnik el majd onnan végleg. Ha például kijönnek egy az Örökké tart című számhoz hasonló lírai dallal, azt biztos, hogy a Viva adja majd, de egy újabb Jönnek a férgek inkább az MTV-n megy majd.

Mi lesz a magyar és a külföldi zenék aránya az új csatornán?

Induláskor hatvanöt- hetven százalékban külföldi zenét adunk majd, és harmincöt százalékban magyar előadókat, de ez reményeink szerint változni fog idővel. Valószínűleg egyre több progresszív és úttörőnek számító zenekar csinál majd klipet, a kiadók is több pénzt adnak majd, hiszen már nem csak késő este, hetente egyszer sugározzuk majd a dalt. Hosszútávon arra törekszünk, hogy fele-fele legyen a külföldi és magyar klipek aránya.

Milyen stílusú zenéket játszotok majd?

Rockot, metált, elektronikus zenéket, vagy éppen indie-t és britpopot. De a rétegműsorokban lejátszunk majd akár black metál-klipeket is. Szerintük ezeknek a zenéknek itthon is megvan a közönsége, akik eddig nem találták meg a kedvenc számaikat a tévében napközben. De az MTV nem stílus szerint válogat majd, lesz a csatornán rap, pop vagy soul is. Nem a műfaj, hanem az előadó és a szám minősége fog majd dönteni.

Lesznek régi számok is?

Igen, fogunk válogatni a kilencvenes évek legnagyobb slágereiből is, például biztos leadjuk párszor a Smells Like Teen Spiritet, de csak hetente egyszer. Ez amolyan meglepetés a nézőnek, meg viszonyítási alap, hogy igen, mi ezt szeretjük.

Szerinted meg lehet tölteni ezt a műsoridőt a profilba vágó magyar előadókkal? Vannak egyáltalán olyan minőségű klipjeik a hazai indie- vagy alternatív zenekaroknak, amelyeket bátran le mernétek adni a külföldi klipek között?

Nagyon sok olyan zenekar van, akik eddig nem kaphattak megfelelő hangsúlyt a Viván, hiszen rétegzenének számítottak. Ahogy mondtam, szerintem egyre több pénz jut majd az MTV-kompatibilis magyar előadók klipjeire de ennek ellenére szerintem mindig is meglátszik majd a különbség a magyar és a külföldi zenekarok klipjei között, hiszen a hazai együttesek nagyon kis költségvetésből dolgozhatnak egy amerikai sztárhoz képest. Ennek ellenére szerintem nagyon sok igazán ütős magyar klip lesz majd a MTV-n, mi ugyanis nem a csillogást és a nagy költségvetést, hanem az eredeti ötleteket díjazzuk. Akár egy kézikamerával készült klipet is leadunk majd, ha a zene jó, és eredeti a videó koncepciója.

Mondasz olyan zenekarokat, akiket eddig nem láthattunk a Viván, de a Music Television gyakran játssza majd őket?

Jobbra a Music Televison zenei főszerkesztője

Nagyon kevés ilyen lesz, viszont sok olyan van, akik a Viván kevesebbet szerepeltek, az MTV-n viszont annál többet. Mondjuk, itt van a Moog vagy Yonderboi, esetleg a Rammstein zenéjére hajazó Rückwärts. De azt gondolom, hogy a Neót vagy a Belgát sem láthattuk eddig túl gyakran a tévékben, az MTV-n viszont akár naponta többször is feltűnhetnek majd.

Mekkora nézettséget vártok a csatornától az év végére?

Azt szeretnénk, ha az MTV indulása nem venne el nézőket a Vivától, hanem inkább új nézőket szerezne magának. Biztos lesz, aki majd kapcsolgat ide-oda, de ha jól csináljuk, akkor hamar kialakul az a nézői csoport, aki az MTV-t szereti, és nem a Vivát.