Árpád
-2 °C
3 °C

A közszolgálati médiák közül az MTV-t büntették legtöbbször

2007.02.27. 17:51
Tavaly huszonkét esetben büntették meg az MTV-t. A reklámidő túllépésével, a rossz korhatárkarikákkal és a burkolt reklámokkal volt baja az ORTT-nek. Az MTV-nek nyolcmilliót kell fizetnie, miközben a Duna Televízió és a Magyar Rádió együtt sem fizetett egymilliót.

Noha minden korábbi évhez képest kevesebbszer marasztalta el tavaly az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Televíziót (MTV), az intézmény ezzel az adattal is a legrosszabb eredménnyel zárt a közszolgálati médiumok sorában - derül ki az ORTT által az MTI érdeklődésére közölt adatsorból.

Mé' médiák?
Sok olvasónk kifogásolta a cikkben szereplő médiák kifejezést mondván, helytelen, médiumok a helyes. Pedig nem így van, sőt: gondoljon a foliumra, a fóliára, a fóliákra meg a médikuratóriumra! Kicsit bővebben Nádasdy Ádámtól: "Aki a médiák-at a dupla többes szám alapján kifogásolja - mint, gondolom, ön is -, az "az eredet csapdájába" esik (fallacia etymologica), amikor tehát megtudja egy kifejezés származását, és rá akarja kényszeríteni az idegen nyelv kategóriáit a magyarra." Még bővebben.

Az összeállítás 22, MTV-s ügyben törvénysértést megállapító határozatot tartalmaz, miközben a Magyar Rádiónál 16, a Duna Televíziónál 11 ilyet említ. Az adatsorból kiderül: míg az MTV esetében egy év alatt harmadával, addig a Magyar Rádiónál is közel ekkora arányban, a Duna Televíziónál pedig két esztendő alatt a felére csökkent a szabálysértést megállapító határozatok száma.

A médium egy héttel ezelőtti, MTV: a törvényesség útján című közleménye szerint "az MTV vezetői kedvezően ítélik meg azt, hogy a határozatok harmada csupán a sérelmezett magatartás megszüntetésére hívta fel a figyelmet, és nem járt pénzbírsággal".

Eközben az adatsor alapján a Duna Televízió csupán egyetlen alkalommal kapott a figyelmeztetés mellett - 200 ezer forintos - szankciót, a Magyar Rádiónál pedig hat esetben járult a felszólításhoz összesen 600 ezres bírság, míg az MTV-t közel nyolcmilliós bírság megfizetésére kötelezte a tavalyi évben a médiahatóság.

Ehhez - a közszolgálati adók közül egyetlenként - képernyő-elsötétítés is társult, ha csak tíz pernyi is.

Az MTV-re kiszabott bírságok leggyakrabban a sportközvetítésekhez kötődnek. Itt a játékok kiszámíthatatlansága miatt előfordul, hogy reklámblokkok összecsúsznak, vagyis a csatorna megszegi a médiatörvény azon rendelkezését, hogy bárhogyan számított műsorórában csak hat perc reklámot sugározhat. Az MTV ezenkívül a korhatárbesorolás megsértése és a műsorban elrejtett, burkolt reklámok sugárzása miatt is többmilliós büntetéseket lesz kénytelen kifizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?