Benedek
-4 °C
5 °C

Leendő hírtévéjére száműzné a kisebbségi műsorokat az MTV

2004.10.20. 20:17
Főműsoridőben adnák a kisebbségi műsorokat az új műholdas csatornán, a kisebbségek vezetői szerint azonban elfogadhatatlan az ajánlat.
Leendő hír- és információs csatornáján főműsoridőben biztosítana műsoridőt a nemzetiségi adásoknak a Magyar Televízió (MTV) - közölte Dobos Menyhért közéleti igazgató kedden az MTI érdeklődésére. Több kisebbségi vezető ennek kapcsán úgy nyilatkozott az MTI-nek: elfogadhatatlannak tartja az MTV ajánlatát.

A hármas csatornára száműzve

Azt, hogy a kisebbségek és a közszolgálati médium vezetése között írásos megállapodás szabja meg, mikor kerülnek adásba ezek a programok, azt "nem tudja elfogadni" az MTV vezetése, mert műsorügyekben megköti az intézmény kezét - mondta az igazgató.

Mint mondta, három nappal azt követően, hogy Rudi Zoltán tévéelnök fogadta a tizenhárom országos kisebbségi önkormányzat elnökeit, szeptember végén elküldték partnereiknek a jelenleg fennálló szerződés módosításának tervezetét, amely a leendő hármas csatornán, főműsoridőben biztosítana helyet kisebbségi műsoroknak.

Dobos Menyhért úgy nyilatkozott, arra várnak, hogy javaslatukról megkapják az országos önkormányzatok vezetőinek visszajelzését.

Az elmúlt napokban több, az MTI által megkérdezett kisebbségi vezető is úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy nem tartja elfogadhatónak a közszolgálati televízió menedzsmentjének ajánlatát.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke szerint a két éve megkötött együttműködési megállapodás módosítására vonatkozó javaslat egyetlen konkrét pontja az, hogy abból kihagynák az ismétlések időpontját.

"Semmi más érdemit nem látok benne" - mondta a nemzetiségi vezető, aki szerint "valószínű, hogy a legtöbbeknek elfogadhatatlan" az országos kisebbségi önkormányzati elnökökhöz eljuttatott dokumentum.

Hétvégén ismételnének

A három héttel ezelőtti megbeszélésen a legtöbb országos önkormányzat vezetője úgy nyilatkozott, elfogadhatatlan számukra, hogy az MTV-n októbertől hétvége helyett munkanapokon ismételjék a nemzetiségi műsorok zömét.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke akkor arról beszélt, "a Magyar Televízió egyik korábbi elnöke kötött egy olyan együttműködési megállapodást, amely sérti a médiatörvényt"; szerinte ugyanis e jogszabály biztosítja a Magyar Televízió függetlenségét, és a függetlenséghez hozzátartozik az is, hogy szabadon helyezheti el azokat a tartalmakat, műsorokat, amelyeket gyártania kell - jelentette ki.

Mindezek miatt Rudi Zoltán arra kérte Dobos Menyhért közéleti igazgatót, hogy tárgyalja újra a partnerekkel a megállapodást. Rangos Katalin akkori programigazgatótól azt kérte, hogy - több más vezetővel egyeztetve - "keressenek megoldást arra, hogyan lehet az ismétléseket úgy elhelyezni, hogy ahhoz minél többen hozzáférhessenek".

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökének akkori közlése szerint Rudi Zoltán "ultimátumszerűen" közölte velük a változtatást, amely tudomásuk szerint már szerepel is az októberi tévéműsorban. "Mi nem kérünk semmi pluszt, de legalább az maradjon, ami van" - reagált Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.

Rudi Zoltán másfél éve - akkor még az MTV hírigazgatójaként - beszélt először az MTI-nek arról az elképzeléséről, hogy tematikus csatornák sorozatát indítaná el a Magyar Televízió. Az elnöki pályázatában is szereplő elgondolás szerint ezek közül az első egy közéleti adó volna, amelynek indulását kevéssel megválasztása után, még erre az évre ígérte.