Vagy soha

2004.07.20. 08:00
Kissé pánikszerűnek tűnik, ahogy a TV2 előkapta a kalapból a Multimilliomost, és ismét beleültette szegény Jakupcsek Gabriellát; az első hírek szerint csak szeptemberben indult volna a játék, a weboldal még sehol - de ez a tévé családi ügye, biztos megvolt rá a magánjellegű oka, gentleman ebbe orrát nem üti.

A műsorba viszont üti, mert az azért van. És nem állhatja meg, hogy magával ne vigyen egy műanyag, ám életnagyságú Vágó István-figurát, és odamérje a Multimilliomos díszleteihez.

A jó (magyar) kvízmesternek van néhány kötelező tulajdonsága, és most az mindegy, hogy ezeket a kvízmester elvont fogalmából, vagy Vágó Istvánból eredeztetjük. Az egyik ilyen a beszédkészség. Jakupcsek Gabrielláról azért mondható el, hogy ő játssza az intelligens nőt, mert komoly ember, komoly dolgokkal foglalkozik, és nem fél egy kalaptól, és nem azért, mert képes volna hosszabban és mégis összefüggően beszélni, lehetőleg bakik nélkül. Az igazi kvízmester a szfinxtől származik, és dadogó szfinxről nem tudunk.

az intelligens nőtípust testesíti meg - mert az intelligens nő, az egy típus eszerint
A másik már a retorikán túlmutat, pontosabban az volna a formához a tartalom, skinhez a modell. A Multimilliomosban, úgy tűnik, Jakupcsek rövidebb szócikkeket kap a kérdések és megfejtések mellé, mint Vágó. Így aztán, mivel nincs elég információja, hogy körülsompolyogja a témát, sem segíteni, sem akadályozni nem tudja a játékost. A legtöbb, amit tesz azért, hogy a gondterhelt csöndet megtörje, az az, hogy megismétli a lehetséges válaszokat, illetve szóról szóra visszakérdezi a versenyző minden mondatát. Nincsenek meg azok a tudásmorzsák, amikkel érdekesen ki lehetne tölteni az időt, amíg szerencsétlen civil verejtékezve agyal. Tehát a műsor unalmas lesz. A műsorvezető teljesítménye pedig, ha női vonzerejét most önkényesen negligáljuk, egyszerűen gépesíthető. Annyit a Windows is tud, hogy folyton rákérdezzen: biztosan kijelöli?

Ebben sokat segít a formátum is: elsőre újszerűnek tűnik az ötlet, hogy sakkóra-rendszer van, és a játékosnak legyen összesen tizenöt perce, aztán majd beosztja magának. Pedig csak rossz ötlet. Sakkmérkőzést nem közvetítenek főműsoridőben. Ebbe a rendszerbe bele van kódolva, hogy az első nehezebb kérdésnél végeláthatatlan nyűglődés kezdődjön, ami aztán Jakupcsek fent leírt aktivitásának köszönhetően pont anyira izgalmas, mint a modemek csiripelése. Egyszerű adatcsere. Különösen, ha a néző tudja a választ kezdettől fogva.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Jakupcsek nem volna egy okos nő, hiszen a TV2 honlapján is leírják, hogy ő az intelligens nőtípust testesíti meg - mert az intelligens nő, az egy típus eszerint - és ha épp nem kottából játszik (lásd Alföldi late night show-ját), akkor látható, hogy van valami a fejében a joghurton kívül. Csak nem segítenek neki eleget, meg talán kicsit nagy rajta a nyomás most, hogy visszatérhetett a késő éjszakai és a kora délutáni sávból az igazi pályára. Csuda aranyosan évődik például a nála fiatalabb játékos korán, csak épp így kimaradt az a minimális információ, hogy mivel is foglalkozik ez a fiatalember, pedig az ilyen kvízeknél illő és helyénvaló, ha a néző tudja, mi a versenyző szakterülete, hogy kialakíthassa a prekoncepcióit, és aztán azokhoz mérje az eredményt. Nicsak, egy mérnök, aki olvas szépirodalmat. Nicsak, egy sportoló, aki már hallott C. P. E. Bachról is. Ezek finom kis mindennapi revelációk. Nem árt rászánni azt az egy percet a bemutatkozásra, na. Sőt, szarvashiba kihagyni.

kiválóan muzsikálnának egy országban, ahova éppen most vezették be a tévés kvízt, meg a hálózati áramot
De szidjuk inkább a műsort tovább, és hagyjuk Gabriellát még intelligensebb nőszereppé válni. Csak le ne okosodjon a térképről.

Szóval egy műveltségi vetélkedőnél dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen. (Nota bene: a csillag nem megy az égen, tehát az idézet pontos értelme az, hogy nyugi.) Egy műveltségi vetélkedőben nem tűrhetők meg a helyesírási hibák, sem a félrefordítások. Egy ilyen műsorban még a hamis válasz sem lehet az, hogy Pompey, mert az Pompeii, latinul és magyarul legalábbis. Meg nem létezhetne olyan témakör, hogy tudomány, ha mellette van olyan, hogy irodalom és történelem, ezek is tudományok ugyanis, csak nem természettudományok. Apróság, igen, de a műveltség már csak ilyen rigorózus dolog, ami nem mindig elégszik meg a szó szerinti fordítással. Végül pedig emlékezzünk meg arról az intézményről, hogy a játékos, ha akarja, kérheti a hozzátartozó segítségét. Bravó. A rendőrzsargont is sikerült beépíteni a műsorba. Jól áll az egy kulturális vetélkedőnek. Vezethetné az ismeretlen személy.

Jakupcsek Gabriella és a Multimilliomos kiválóan muzsikálnának együtt egy országban, ahova éppen most vezették be a tévés kvízt, meg a hálózati áramot és a telefont. Vagy ahol csak egy tévé van. Az RTL Klub gyorsan reagált a támadásra: máris toborozzák a játékosokat a Legyen Ön is milliomoshoz. Folyamatábra vége. Ez nem az az ország.