Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogult és egyoldalú a Napló?

2002.03.12. 10:11
A TV 2 Napló című műsorának szerkesztési elvei és módszerei sok esetben nem teszik lehetővé az objektív és tárgyilagos tájékoztatást. Az egyoldalú témaválasztás és a pártatlanság hiánya nem indokolja, hogy a Naplót politikai magazinként szerepeltessék -ismerteti a Népszabadság az Országos Rádió és Televízió Testület műsorelemző osztályának tanulmányát, amelyet a napilap értesülései szerint még a választások előtt napirendjére tűz a médiatestület.
Az ORTT elemzése többek között vizsgálja a Napló szavazását. Erről a politikai jellegű kérdéseknél megállapítják, hogy a műsor "a hazai politikai élet szereplői közül egyedül a kisgazdáknak biztosított kitüntetett figyelmet", és az elemzés szerint a műsor sugalmazott üzenete "az FKGP, illetve Torgyán József lejáratása volt. A kérdések szándékoltan úgy tematizálták a történéseket, hogy a párt, illetve annak elnöke politikai szférában betöltött pozíciója megsemmisüljön". Majd hozzáteszik: "az eldöntendő kérdések nem hagytak teret a józan tényfeltárásnak, a kötelező objektivitást ezúttal is háttérbe szorította a műsorkészítők azon vágya, hogy hatalmi tényezővé váljanak. A TV 2 munkatársai a téma kapcsán úgy jelentek meg a képernyőn, mint bármely pártpolitikus".

Politikai magazin vagy háttérműsor?

A Népszabadság cikkírója megjegyzi : már a kérdések kapcsán kiderül, hogy a tanulmány írói másként vélekednek a műsor jellegéről, céljáról, mint az adások készítői. A Naplót politikai magazinnak tekintik, és számon kérik rajta az adott hét általuk legfontosabbnak tartott politikai témáit, eseményeit. 2001 márciusának azon a hetén például, amikor "Elképzelhető-e, hogy csalás volt a Holdra szállás?" kérdést tették föl az adásban, az elemzők szerint a következő három legfontosabb politikai esemény történt: 1. Orbán bejelentette, hogy Vonza Andrást jelöli agrárminiszternek; 2. Két újabb Strasbourgban tartózkodó roma kapott menekültstátust; 3. A kormány úgy döntött, hogy az árvízben megsérült önkormányzati vagy magántulajdonú épület, illetve út esetében százszázalékos kártalanítás jár. A Napló azonban vállaltan nem politikai magazin, hanem a nézők vélhetően nagyobb csoportjait foglalkoztató kérdéseknek szánt háttérműsor - teszi hozzá a napilap.

Komoly elmarasztalásra számíthatnak

A tanulmányhoz csatolt határozati javaslat alapján az ORTT a napilap értesülései szerint pusztán nyilvánosságra hozná az elemzést. Az ülésen azonban bárki javasolhatja a csatorna vezetésének figyelmeztetését a műsorelemzésben szereplő hibák miatt. A lap szerint ez már komoly elmarasztalást jelenthet, miközben ugyancsak a Napló egyik adása miatt az asztalon fekszik Csurka István panasza is.