Az NBC forradalmasítja az olimpiai közvetítést a neten

2008.08.01. 16:08
Egyszerre négy helyszín eseményeibe lehet belenézni, statisztikák és szakvélemények olvashatóak a háromdimenizós felületen. Ráadásul mind a 3600 órányi küzdést vissza lehet majd nézni bármikor. Mindez a Microsoft új Silverlight technológiájának segítségével.

Több mint 3600 órányi műsort közvetítene az NBC a pekingi olimpiáról, ami azt jelenti, hogy minden napra több mint 200 órányi élő adást jelent naponta. És ez még úgyis sok, hogy külön csatornát dedikál a tévétársaság az olimpiának, sőt külön olimpiai kosárlabdának, és a futballnak is (ez utóbbi spanyol nyelven sugároz majd). Sőt, ezenfelül hat másik adót is megtöltenék a pekingi olimpiai játékokkal, és így is még rengeteg műsor közvetítése szorul majd az internetre.

Az NBC olimpiai portálja

Ráadásul az NBC az internetre tartogatja az igazán nagy dobást, hiszen itt debütál teljes pompájában a Microsoft Silverlight interaktív médiaplatform, a Microsoft saját, külön bejáratú Flash programja. Amíg például egy kép a képben televízióval is mindössze két külön adásba tudunk belenézni, addig az NBC honlapján egyszerre akár négy közvetítést is futtathatunk párhuzamosan, és az egér mozgatásával váltogathatjuk, hogy melyik ablak nőjön meg, illetve melyik közvetítés hangját akarjuk hallgatni. A folyamatosan beszélő szakkommentátorok mellett az éppen háttérben futó sporteseményről szöveges kommentárt is kaphatunk és egyetlen kattintással raklapnyi statisztikák hívhatunk majd elő. Persze mindezt az NBC honlapja kiforduló-beforduló, háromdimenziós animált felülettel teszi igazán lenyűgözővé. (A videón egy konferencián mutatják be az új platformot).

Az NBC honlapján mind a 3600 órányi közvetítést utólag is vissza lehet majd nézni, úgyhogy nem maradhatunk le semmiről. Az oldal természetesen a jogdíjak miatt csak az Egyesült Államokból lehet majd behívni, de olyan ip-cím elrejtő szolgáltatások segítségével, mint például a Proxyfi az egész világról elérhető lesz majd. Ezzel persze a látogató megszegi a szerzői jogi szabályokat, de az olimpia alatt erről a címről lesz majd megnézhető.