Szárnyal a Tv2, ismétel az RTL

2007.08.02. 18:25
A hét elején az RTL Klub hagyta nyerni a konkurensét, House azért kikapott, a Hősöket pedig egyenesen megalázták. A Barátok közt nyári szünete időlegesen felborította a nézettségi verseny már kissé unalmas menetét.

Jót tett a Tv2-nek, hogy az RTL Klub szabadságra zavarta Berényiéket, a Barátok közt nyári búcsúja óta ugyanis a Tv2 egyre jobban teljesít a főműsoridőben. A csatorna annak ellenére szárnyal, hogy saját gyártású szappanoperája, a Jóban-rosszban már nyár eleje óta pihen.

Már hétfőn meglátszott a Barátok közt hiánya, hiszen főlényesen nyert a Tv2 új sztármagazinja, a Favorit (39,2 százalékos közönségarány a 18 és 49 év közöttiek körében) a Fókusszal szemben (30,8 százalékos közönségarány). Sőt ezúttal a Tv2 meg tudta őrizni előnyét, hiszen a Gyilkos számok (33 százalék) is megverte a Gálvölgyi-Bajor-Hernádi trió Pasik című vígjátéksorozatának sokadik ismétlését (28,2 százalék).

A hétfői nézettség, klikk!

A keddi grafikonból is jól látszik, hogy az RTL Klubon ismételt Szeress most! nem tudja felvenni a versenyt az Aktívval. A bulvármagazin közönségaránya a hirdetők szempontjából fontos korcsoportban 40,9 százalék volt, míg a konkurens adón sugárzott szappanopera csak az éppen tévét néző 23,3 százalékát kötötte le.

Nem meglepő, hogy kedden az Irigy Hónaljmirigy amúgy kissé állott, penészes show-ja is megverte a Pasikat (34,9 százalék szemben a 22,5 százalékkal), bár azért a nézők a paródiaműsor követő német vígjátékról hanyatt-homlok menekültek az RTL Klubon sugárzott Harmadik műszakra. A Palira vett a csajom című pikáns bajor vígjáték mindössze az éppen tévé előtt ülők 22,4 százalékát érdekelte, míg a New York-i rendőrök, mentők és tűzoltók munkáját bemutató sorozat közönségaránya 30,2 százalék volt.

Szerda nézettség, klikk a képre!

A szerda viszont már nem kedvezett a Tv2-nek, a Se füle, se farka, avagy a meseírók beájulnak című német felnőttmese-sorozatot csúnyán helybenhagyta még a Pasik ismétlése is (28, 4 százalékos közönségarány a 32,3-al szemben), és még House is kikapott a Miami helyszínelőktől.(A mogorva orvosra 31,3 százalék kapcsolt, míg az RTL Klubra meg 35,3).

Sőt ennél is rosszabb, hogy a Hősök évadzáróját egyszerűen megalázta a konkurens adón vetített Dr. Csont. A természetfeletti képességekkel rendelkező genetikai mutánsok harcának első képkockájától meredeken zuhant a Tv2 nézettsége, a sorozat átlagosan 24,7 százalékos közönségarányt ért el, míg a törvényszéki régészekre ugyanekkor 33,3 százalék volt kíváncsi.

A Tv2 tehát nem nyerte meg a nézettségi versenyt, az RTL Klub egyszerűen augusztusban, ahogy évek óta mindig, hagyja nyerni. Azért ennek ellenére a hirtelen változó erőviszonyok vagy éppen a Favorit sikere jelzi, hogy a nézettségi versenyben soha semmi nem dől el véglegesen, hiába erős brand, jól bejáratott márkanév az RTL Klub, a Tv2 bármikor fordíthat.