Megfojtja a kínai bürokrácia az olimpiát

2008.06.16. 14:38
A kínai belbiztonságiak és a bürokrácia közös erővel lehetetleníti el az olimpiáról tudósítani akaró nyugati tévécsatornák munkáját. Az amerikai NBC kevesebb eseményről tudósítana, mert minden egyes kábel után külön megrendelőlapot kell kitölteniük, ráadásul több példányban, arról már nem is beszélve, hogy a túlbuzgó hatóságok nem akarják beengedni a stábokat a Tiananmen térre, pedig ott lesz a megnyitó gála.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a pekingi olimpiai játékokról közvetítő hét legnagyobb televíziós társaság a sajtóban panaszkodott a kínai bürokrácia értelmetlen szigorára, amely lassan ellehetetleníti a tévéstábokat, akik csak végeznék a dolgukat, de most úgy tűnik ez az utolsó segélykiáltás sem segített: a nagy tévétársaságok egy része kénytelen megkurtítani az olimpiai közvetítéseket, mert nem bírnak a kínai népi demokráciával, és annak vámhivatalával, rendőrségével és titkosszolgálataival.

A sajtónak panaszkodnak

Két hónappal az év legfontosabb sporteseményének kezdete előtt ugyanis ott tartunk, hogy a kínai hatóságok Tiananmen térről nem engedik, hogy csak úgy, mindenféle kameraállásból felvételeket vegyenek fel a nyugati tévétársaságok, sőt a legtöbb stábot egyáltalán be sem engedik a térre. Az egykori császári városnegyed, a Tiltott Város egyelőre tabu a tévéseknek.

De ha mégis közvetítenének, akkor sincs mivel, mert a műszaki berendezések javarésze a kínai vámon rostokol, esetleg még otthon pihen valami raktárban, mert a beviteli engedélyeket nem állították ki. És még ez a legkevesebb, hiszen például a légifelvételekről a kínai belbiztonsági erők hallani sem akarnak, a kínai kisegítő személyzet egy része nem hogy az angolt nem beszéli, de még konnektort sem nagyon látott régebben, a formanyomtatványokat viszont kizárólag kínaiul lehet kitölteni.

A Seven nevű ausztrál tévé helyszínen dolgozó munkatársa szerint például semmit nem lehet elintézni, mindent, mindig írásban kell kérvényezni, még azt is, ha plusz kábeleket kérnek egy helyiségbe, ami komolyan akadályozza a munkát, arról már nem is beszélve, hogy a kínai vámosok időnként ezt-azt (például videokazettákat) elkoboznak a Pekingbe látogató újságíróktól.

Paranoiás reflexek

Ráadásul a bürokrácia mellett a belbiztonsági erők paranoiás reflexei sem segítik a nyugati újságírókat: a tévétársaságok ugyanis a politikai rendőrség aktuális álláspontja szerint nem közvetíthetik élőben a nyitóünnepséget, és főleg nem vegyülhetnek csak úgy a tömegben. Persze valószínűleg az elkövetkező két hónapban valaki leszól majd, és vagy parancsba adja, vagy elmagyarázza, hogy hát ezért vannak itt a tévések, és pont erre készül Kína is már évek óta, de a kínai helyzetet jól jellemzi, hogy egyelőre a felsőbb posztokon sem mindenkinek világos, hogy miről is szól ez a nagy felhajtás.

Pedig a Nemzetközi Olimpiai Szövetséghez közel álló források szerint sem ártana jobban eligazítani a biztonságért, és persze az államrend fenntartásáért dolgozókat, már csak azért sem, mert a nyári játékok alatt Pekingbe várt félmillió külföldire közel egymillió biztonsági ember, rendőr, titkosszolgálati tiszt, katona és biztonsági őr vigyáz majd, így szakértők szerint szinte elkerülhetetlenek lesznek a túlkapások.

A legnagyobb tévécsatornáknál már arról beszélnek, hogy a bürokrácia ellehetetlenítése miatt muszáj lesz visszavenniük a terveikből: iparági pletykák szerint az NBC 3600 órás élő közvetítését közel tíz százalékkal fogja megkurtítani, és hasonló lépésen gondolkodik állítólag az ausztrál Seven is.

A nagyok közül csak a BBC tart ki biztosan, a cég szóvivője a Varietnynek nyilatkozva azt mondta, hogy ugyan nagyon frusztrálja őket a kínai bürokrácia miatt kialakult helyzet, de azért is élőben jelentkeznek azokról a sporteseményekről, ami terveik közt eddig is szerepelt.

A magyarok kitartanak

Úgy tűnik, hogy a Magyar Televízió sem hátrál meg. Schulek Csaba, a közszolgálati televízió sportfőszerkesztője szerint a kínai televízió készen áll a közvetítésre.

Az MTV-től áprilisban volt utoljára küldöttség Pekingben, akkor az IBC (műszaki központ), illetve az egyes helyszínek televíziós „létesítményei" olyan állapotban voltak, amelyek egyáltalán nem adtak okot aggodalomra. De emlékezve az athéni olimpia létesítményeinek az olimpiai megnyitót két héttel megelőző állapotára, két hónappal az olimpia előtt nem érdemes még megkongatni a vészharangot" - állítja Schulek Csaba, aki szerint valóban nagyon nagy a bürokrácia, és félő, hogy az olimpiai játékok alatt még nagyobb lesz, ami nagyon meg fogja nehezíteni a média dolgát.

Saját tapasztalatunk egyelőre kevés, de az EBU (Európai Közszolgálati Televíziók Szövetsége) már évek óta kint dolgozó munkatársaitól valóban aggasztó híreket kaptunk a kínai bürokráciáról"- tett hozzá Schulek Csaba.