Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmarasztalta az ORTT A Hét Sziget-riportját

2002.08.30. 15:44
Az Országos Rádió és Televízió Testület 7. számú eljáró tanácsa megállapította, hogy a Magyar Televízió Rt.-nek a panaszos által kifogásolt 2002. augusztus 4-én sugárzott "A Hét" című műsorában a "Sziget" rendezvényről szóló tudósítás nem felelt meg a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény előírásainak.
"A Hét egyértelműen elfogultan, egyoldalúan mutatta be a számtalan kulturális programot nyújtó "Sziget" fesztivált. A tudósítás egyúttal számos, a zsidóságra utaló megfogalmazást és képet tartalmazott, nem egyszer kifejezetten a tendenciózusan ábrázolt rendezvény negatívan beállított történéseivel összefüggésben. Ezzel a műsor megsértette a rá vonatkozó átfogó, elfogulatlan és hiteles tájékoztatást, valamint a gyűlöletkeltés tilalmát és a kisebbségek méltóságának tiszteletben tartását előíró törvényi rendelkezéseket, különös tekintettel a közszolgálati műsorszolgáltatókra érvényes magasabb követelményekre. A közszolgálati műsorszolgáltató - azon túl, hogy soha nem kelthet gyűlöletet - éppen a különböző nemzetiségei, etnikai, vallási vagy más csoportok közötti párbeszéd, az egymás kultúrája iránti érdeklődés és tisztelet felkeltésére és erősítésére hivatott", áll a médiahatóság közleményében.

Az ORTT indoklásában a törvény alábbi előírásaira hivatkozik: 23. paragrafus (2) bekezdés: "A közszolgálati műsorszolgáltató ... átfogóan, elfogulatlanul, hitelesen és pontosan tájékoztat"; 3. paragrafus (2) bekezdés: "A műsorszolgáltató ... tevékenysége ... nem lehet alkalmas ... gyűlölet keltésére; 23. paragrafus (1) bekezdés: "A közszolgálati műsorszolgáltató ... különösen köteles a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvető érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát".