Az ORTT szerint szabad élő rákot darabolni

2007.07.05. 13:00
Az ORTT-hez érkezett panasz szerint élve csonkítottak meg és daraboltak fel egy rákot a TV Paprika főzőműsorában. A testület nem rendelt el hatósági vizsgálatot, döntését azonban nem indokolta. A Büntető törvénykönyv szerint csak gerinces állatok esetében lehet szó állatkínzásról.

Nem rendelt el hatósági vizsgálatot a TV Paprika egyik - az étel készítése során egy élő rák feldarabolását is bemutató - főzőműsorával kapcsolatos panasz kapcsán a médiahatóság - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban meghozott határozatából. A törvény alapján a kifogásolt eset nem számít állatkínzásnak.

A csonkoló fekete hölgy

Az elutasítást nem indokló határozat szerint a panaszos a kereskedelmi csatorna egy június közepi adásával kapcsolatban fordult az ORTT-hez, jelezve, hogy a műsort látva megdöbbent, amikor "egy fekete hölgy könnyed mozdulatokkal megcsonkított, majd tulajdonképpen miszlikre aprított egy élő rákot", és "felháborítónak nevezte, hogy állatkínzást bemutató jeleneteket adnak a televízióban".

Nem gerinces, hanem ízeltlábú

A Büntető törvénykönyv állatkínzással kapcsolatos, az MTI által kikeresett passzusa két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel rendeli szankcionálni az állatkínzást. A jogszabály szerint ugyanakkor csak az követi el az állatkínzás vétséget, aki "gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza"; a rákok pedig nem gerincesek, hanem az ízeltlábúak egyik altörzsébe tartoznak.