A Washington Post nyert a Pulitzeren

2008.04.08. 10:26
Hat kategóriában nyert idén a Washington Post, míg a New York Timesnak be kellett érni két díjjal. Az 1917 óta odaítélt sajtódíjjal mindössze 10 ezer dollár jár, mégis a legrangosabb szakmai elismerés az Egyesült Államokban.

A The Washington Post hat Pulitzer-díjat nyert idén. Az amerikai újságírás legrangosabb elismeréseit hétfőn osztották ki New Yorkban.

A liberális hangvételű napilap győzött a legfontosabb, a közszolgálati tevékenység kategóriában azokkal a cikkeivel, amelyek azt mutatták be, hogy milyen alacsony színvonalú kezelést kaptak a sebesült háborús veteránok a washingtoni Walter Reed katonai kórházban.

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző, 1917 óta odaítélt sajtódíjat ugyancsak a The Washington Post nyerte el a különleges helyszíni tudósítás kategóriában a Virginia Műszaki Egyetemen történt mészárlásról szóló anyagokkal.

Az újság nyert továbbá a hazai ügyekről szóló tudósítások között a Dick Cheney alelnök nagy háttérbefolyását feltérképező cikkeivel és a nemzetközi tárgyú cikkek kategóriájában azokkal a beszámolóival, amelyek azt mutatták be, hogy az Irakban működő biztonsági magáncégek az amerikai hadseregben érvényes szabályokat felrúgva tevékenykedtek. Az újság lett az első a különleges, irodalmi színvonalú írásművek között azzal a sztorival, amely egy világhírű hegedűsről szólt, aki egy washingtoni metróállomáson játszott, hogy tesztelje az utasok reakcióit. A kommentár kategóriában a lap az ország gazdasági problémáit boncoló cikksorozata lett a legkiválóbb.

A liberális The New York Times két Pulitzerrel gazdagodott, az egyiket az oknyomozó újságírás kategóriájában nyerte el azokkal a tényfeltáró cikkekkel, amelyek a Kínából importált gyógyszerek és egyéb termékek mérgező összetevőiről szóltak. A másik elismerést a magyarázó riport kategóriában kapta az újság a DNS-vizsgálatok körüli erkölcsi kérdéseket megvilágító írásaiért. Egy a a fogyasztóvédelemről és a gyerekeknek készült eszközök állami szabályozásáról szóló oknyomozó cikksorozatért a The Chicago Tribune is hazaviheti a rangos elismerést.

A breaking news fotótudósítás kategóriában a Reuters fotósa nyert azzal a képével, amely egy japán fotós újságírót örökít meg, aki belehalt egy mianmari utcai zavargás során szerzett sérülésébe. A legjobb fotósorozat díját Preston Gannaway képei kapták, amelyek a Concord Monitorban mutatták be egy rákos beteg és családjának mindennapjait, míg az év legjobb karikatúriának Michael Ramirez az Investor's Business Daily Breaking News oldalain megjelent képregényeit választották.

A legjobb kritikusnak pedig ezúttal Mark Feeneyt, a Boston Globe művészeti szakíróját választották. Vezércikk kategóriában idén nem osztottak ki Pulitzer-díjat.

A mindössze 10 ezer dolláros pénzjutalommal járó elismerést a Columbia Egyetem ítéli oda egy 18 fős, vezető szerkesztőkből és professzorokból álló bizottság javaslata alapján összesen 21 kategóriában.

A Pulitzer az egyik legrangosabb kitüntetés, amit újságíró kaphat az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy a nyomtatott sajtó a hírközlésben egyre inkább háttérbe szorul. Az elismerést csak újságok és hírügynökségek, illetve azok tollforgatói kaphatják meg. Nem versenyezhet érte sem a legnézettebb CNN, vagy a CBS News hírtelevízió sem.