Megmenekült a Sláger és a Danubius

2008.11.26. 14:47
A két országos rádió műsorszolgáltatási engedélye jövőre lejár, és a régi médiatörvény szerint újból pályázatott kéne kiírni a frekvenciákra. Az új médiatörvény jelentett volna megoldást, de abból nem lett semmi, így a Fidesz és az MSZP közösen oldják meg a helyzetet.

Egyhangúlag támogatta szerdai ülésén az Országgyűlés kulturális bizottsága azt a javaslatot, amely az országos kereskedelmi rádiók frekvenciaengedély-hosszabbításának kérdését rendezné a médiatörvényben.

A fideszes Ágh Péter által benyújtott öt,- egyben tárgyalt és elbírált,- javaslat alapján jövő január 31-ig jelenthetnék be a 2009-ben lejáró műsorszolgáltatási engedélyű országos kereskedelmi rádiók (a Danubius és a Sláge) a médiahatóságnál, hogy igényt tartanak koncessziójuk meghosszabbítására.

A kérdésben az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) járna el, a digitális multiplex-tendert is felügyelő ötpárti bizottság őrködése alatt; ha valamelyik adó nem kér hosszabbítást, a hullámsávot a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályáztathatná meg.

Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a döntéshozatal előtt azt közölte: a kormány elkötelezett abban, hogy az ügy "2009-ben rendeződjön", így támogatólag "tudomásul veszi" a legnagyobb ellenzéki párt egyik képviselőjétől érkezett indítványt.

Amióta a médiatörvény mögül kihátráltak a szocialisták, és így kétségessé vált, hogy egyáltalán a mostani parlamenti ciklusban megújítják az elavult médiaszabályozást, a kereskedelmi rádiók amiatt aggódtak, hogy jövőre lejáró műsorsugárzási engedélyüket a régi médiatörvénynek megfelelően újból megpályáztatja az ORTT. Az Index információi szerint a két nagy kereskedelmi rádió erőteljes lobbitevékenységet folytatott az utóbbi hetekben, hogy a digitális átállás támogatásáért cserébe pályáztatás nélkül meghosszabbítsák a sokkal értékesebb analóg frekvenciák engedélyét. A két rádió tulajdonképpen azt vállalta, hogy felmegy a digitális rádiós multiplexre, és analóg adásában reklámidőt biztosít a digitális átállás előnyeinek ecsetelésére.