Sírva távozott a Big Brother lerasszistázott sztárja

2007.01.20. 09:42
A gyűlölet megtestesítőjévé vált a brit bulvársajtóban a 25 éves Jade Goody, mert rasszista megjegyzéseket tett a Big Brother-sorozatban ellenfelére, egy indiai filmcsillagra. A Sun felszólította olvasóit, a pénteki műsorban szavazzák ki Goodyt, hogy helyreálljon az ország tekintélye. A műsor főszponzora megvonta támogatását, de a nézők sem kíváncsiak tovább a rasszista nőre, kiszavazták.

Kiszavazták a nézők péntek este a nagy-britanniai Big Brother-sorozatból azt a lakót, aki a legkeményebb rasszista kijelentéseket tette indiai lakótársára. A 25 éves Jade Goody sírva fakadt, amikor meghallotta, hogy a szavazók 82 százaléka az ő távozását akarta. Ellenfele éppen az általa kigúnyolt indiai filmcsillag, Shilpa Shetty volt.

A Channel 4 kereskedelmi tévéadón futó műsorban ezúttal hírességek - film- és popsztárok, volt szépségkirálynők és egyéb közismert showszemélyiségek - lakják a BB-házat. Óriási botrány kerekedett Nagy-Britanniában és külföldön, mert Shilpa Shettyre, az indiai filmipar egyik legfénylőbb csillagára több lakó rasszista megjegyzéseket tett.


Egyebek mellett azt kérdezték tőle, hogy hazájában "valami kunyhóban" él-e, egy alkalommal pedig nem akarták megenni az általa készített, indiai módra sütött csirkét, mert kezével érintette a húst. Hozzávágták azt is, hogy "menjen haza", gúny tárgyává tették angol kiejtését, az egyik lakótárs pedig azt találta mondani, hogy "ráférne egy nap a nyomortanyán".

Jade Goody közellenség lett

A történtek miatt soha nem látott számú, már 38 ezer nézői panasz érkezett a brit médiafelügyelethez (Ofcom), illetve közvetlenül a Channel 4-hoz.

A szavazás eredménye ugyanakkor várható volt, Jade Goody, akit egy BB-sorozatban való részvétele tett ismertté, a gyűlölet megtestesítőjévé vált a bulvársajtóban. A legnagyobb példányszámú brit napilap, a Sun felszólította olvasóit pénteken, hogy szavazzanak Goodyra, mert fontos "helyreállítani az ország megtépázott tekintélyét". Gordon Brown brit pénzügyminiszter, aki éppen Indiában tartózkodik hivatalos látogatáson, nyíltan kijelentette, hogy amennyiben az indiai filmcsillag marad versenyben, az azt bizonyítja, hogy Nagy-Britannia a tolerancia és az egyenlőség országa.

A műsor eddigi főszponzora csütörtökön azonnali hatállyal megszüntette a január 3-a óta futó BB-sorozat finanszírozását a nemzetközi diplomáciai szintekre hágó rasszista botrány miatt, bár az indiai színész nem tartja fajgyűlölőnek a rá tett megjegyzéseket. A Carphone Warehouse, a legnagyobb brit mobiltelefon- és tartozékforgalmazó lánc évi 3 millió fonttal (egymilliárd forint) támogatta a valóságshow-t.

Majdnem dupla nézettség

A Channel 4, amely nem hajlandó levenni a műsorról a Big Brothert, közölte, hogy a péntek esti szavazásból származó profitot jótékonysági célokra ajánlja fel. Egy újság számításai szerint a csatorna akár kétmillió font nyereségre is szert tehetett a nézők hívásaiból, amelynek minden egyes darabja 50 pennybe került. A nézettségnek mindenesetre jót tett a botrány, a múlt heti 2,8 millióról több mint ötmillióra emelkedett a sorozat nézőinek száma.