Mégsem indít új csatornát az RTL Klub

2003.07.29. 14:38
Az ORTT-vel kötött szerződés nem engedi terjeszkedni az RTL Klubot, de a többi adó sem számíthat semmi jóra, a Humor1-nek, vagy a kalandfilmeket sugárzó AXN-nek ugyanis nem örülnek a kábelszolgáltatók.
A Kreatív információi szerint az utóbbi időben megjelent hírekkel ellentétben, az RTL Klub nem száll be új kábelcsatorna indításába. Ennek oka, hogy az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) kötött szerződése nem engedi, hogy a meglévő földi sugárzású televízió mellett további műsorszolgáltatást folytasson. A médiatörvény megengedné ezt, azonban az Index információi szerint a kereskedelmi adó olyan szerződést kötött a testülettel, amelyben lemondott erről a jogáról.

A felröppent hírekkel ellentétben így az RTL nem indít közös csatornát a Minimax-szal, hanem stratégiai partneri megállapodás keretében saját gyártású műsorokat és filmeket ad majd az induló új adónak, illetve a reklámidőt értékesíti.

Az ORTT a múlt héten közleményben tudatta a földi sugárzású adók tulajdonosaival álláspontját az üggyel kapcsolatban. A nyilatkozat szerint a testület támogat minden új jogszerű megoldást, de csak a Médiatörvényben megfogalmazott elvek és szabályok szerint.

Nem biztos, hogy a többi, őszre tervezett csatorna indulása sem, hiszen a kábeltársaságok többsége már most kihasználja a hálózatok kapacitását, ezért csak akkor vehetnek be újabb adókat a kínálatukba, ha a meglévőkből néhányat törölnek.

Az Index kérdésére Szűcs László, az egyik legnagyobb szolgáltató, a piac harmadát birtokló UPC sajtókapcsolati managere elmondta, hogy egyes új csatornák, így a HB02 tulajdonosaival már folynak konkrét tárgyalások, más adókkal azonban még csak a kapcsolatfelvétel történt meg.

Szűcs szerint azonban nem várható, hogy a UPC rendszerén már ősztől láthatóak lesznek az új adók, hiszen a társaság általában csak évente egyszer, januárban változtatja meg a csomagok kínálatát, mivel a nézők kifejezetten nem szeretik a változásokat. Így a közeljövőben a Humor1, az AXN vagy az HBO2 szinte biztosan nem jut el az előfizetőkhöz.