Miki egérnek meg kell halnia

2008.09.24. 15:54
Az iszlám szerint az egereket valóban meg kell ölni, viszont egy egyiptomi vallási vezető szerint nem kéne összemosni az aranyos játékfigurákkal, mint a Miki egér, aki szaudi kollégája szerint maga a Sátán.

Egy egyiptomi muszlim vezető a nevetséges vallási rendeletek befagyasztására szólított föl, miután egy szaudi kollégája azt mondta, hogy Miki egér a sátán ügynöke, és ezért meg kell halnia - írta az AFP hírügynökség szerdán.

Mohamed al-Munadzsid muszlim vezető gyakran feltűnik a szaudi tévé képernyőjén, sőt korábban diplomataként az Egyesült Államokban is dolgozott. Múlt héten azt találta mondani, hogy az egerek - általában - a Sátán ügynökei, ezért meg kell halniuk. "Az iszlám törvények az egerek kiirtására szólítanak föl. Ez vonatkozik minden rágcsálóra, sőt, a híres rajzfilm-egérre is" - jelentette ki al-Munadzsid. Miki egeret hibáztatta azért, hogy az emberek szíve meglágyult az egerek iránt, és édes kis bundás jószágoknak látják őket.

Szuad Szaleh muszlim tudós, aki vallási műsort vezet a televízióban, úgy vélte, hogy Munadzsid kijelentése nem használ az iszlám imázsának. "Egy rendeletnek tudáson, logikán, észérveken kell alapulnia. Az egereket valóban meg kell ölni az iszlám szerint. Logikátlan azonban egy rajzfilmfigurát egybemosni egy élő egérrel" - fejtette ki érveit Szaleh.

A sátánt az iszlám Iblísz (إبليس ) néven is ismeri. Úgy gondolják, hogy a neme szerint a dzsinnek (جن) rendjébe tartozik, akik olyan spirituális, szellemi lények, amik tűzből vannak. A Korán szerint korábban az angyalok (fényből lévő szellemi lények) vezetője volt, de nem volt hajlandó az embert elöljárójaként elismerni, azaz leborulni előtte. Az iszlámban szerepel a saitan (sátán) – kísértő kifejezés is, ami elsősorban Iblíszt és leszármazottait jelenti, de emellett jelenthet bármilyen embert vagy dzsinnt, aki gonosz dolgokat sugalmaz másoknak. (Wikipedia)