Kirúgták Sváby Andrást

2007.09.19. 12:09
A Tv2 tulajdonosa, a német ProSiebenSat.1-csoport köszöni szépen, és sok sikert kíván Svábynak a továbbiakban. Sváby hét éven át vezette a Tv2 legnagyobb beszállítóját, az Interaktív Kft-t, sőt 2006-ig tulajdonrésze is volt a cégben.

Váratlanul menesztette az Interaktívot és a Tv2-t is tulajdonló ProSiebenSat.1-csoport vezetése Sváby Andrást, aki eddig a Tv2 legnagyobb beszállítójaként műsorgyártással foglalkozó Interaktív ügyvezető igazgatója volt.

"A ProSiebenSat.1 Media AG a mai napon bejelentette Sváby András lemondását az Interaktív Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról. Sváby öt évig vezette a céget"- áll a cég müncheni székhelyén kiadott sajtóközleményben, amely ugyan nem menesztésről szól, de a szűkszavúság erőteljesen erre utal. Az Index több, független információforrásból is úgy értesült, hogy nem Sváby András döntése, hanem a cégvezetés akarata áll a távozás hátterében.

"Sváby András közreműködésével az Interaktív Kft. Magyarország vezető televízióműsor-gyártó cégévé fejlődött. András fontos szerepet töltött be vállalatunk magyarországi cégcsoportjában. Szakmai céljai eléréséhez sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is." - nyilatkozta Patrick Tillieux, a ProSiebenSat.1 Media AG nemzetközi televízióért, rádióért és nyomtatott médiáért felelős operatív ügyvezető igazgatója.

A hivatalos közlések szerint Sváby András utódja Kiss Péter, az Interaktív Jóban Rosszban című kórházi sorozatának producere.

Kéz a kézben Keresztyvel

Sváby András a Tv2 egyik legfontosabb beszállítóját, az Interaktívot együtt alakította Kereszty Gáborral, és a Tv2-t tulajdonló SBS-szel még 2000-ben. Kereszty 2002-ben a Tv2 vezérigazgatója lett, ekkor eladta az Interaktívban lévő tulajdonrészét az SBS-nek. Ezután öt éven át Kereszty a Tv2-t, míg Sváby ügyvezető igazgatóként az Interaktívot irányította, ez idő alatt a Tv2 egyre több munkát adott ki a műsorgyártó cégnek, és egyre kevesebb programot rendelt más beszállítóktól. Az Interaktív gyártotta például a Big Brother-szériát, a Megasztárt és a Megatáncot, a Sztárok a jégent, a Naplót, az Aktívot, a Magellánt, a Favoritot, vagy éppen a Jóban rosszban című szappanoperát.

2006 júliusában az SBS megvásárolta Sváby 20 százalékos tulajdonrészét az Interaktívban, de a tévés továbbra is megtarthatta ügyvezető igazgatói posztját. Ekkor már a Tények és az Activity kivételével (ez utóbbit a Fábry show-t is jegyző Primietime készíti) szinte minden egyes műsort az Interaktív gyártotta a Tv2-nek.

Az SBS tulajdonában lévő Tv2, és az ugyancsak SBS-hez tartozó Interaktív között információink szerint nem volt túl jó a viszony az utóbbi időkben, a Tv2 több műsor gyártását is megpróbálta visszaszerezni az Interaktívtól, amely úgy tudjuk, néha meglepően drágán dolgozott saját testvércégének. (Sváby lemondásával egy napon egyébként távozik az Interaktívtól Juhász András és Markovics Mónika, akik az Interaktív pénzügyeit intézték, és Sváby bizalmi embereinek számítanak).

Sváby András helyzete, úgy tudjuk, hogy idén augusztusban rendült meg, amikor Kereszty Gábor az SBS-t felvásárló ProSiebenSat1-csoport gyártásért felelős alelnöke lett. (Iparági pletykák szerint az előléptetés valójában felfelé buktatás volt, Kereszty teljesítményével csak részben voltak megelégedve a tulajdonosok, és egyébként is meglepő, hogy programok gyártásának irányításával bízták meg az utóbbi években szinte minden új műsorával megbukó csatorna első vezetőjét).

A Tv2 új vezérigazgatója, a korábban kereskedelmi igazgatóként a csatornánál dolgozó Várdy Zoltán információink szerint új emberekkel képzeli el a csatorna megújulását, ennek egyik első jele lehet a Tv2-nél nagy hatalmú Sváby menesztése. Előszele pedig a Várdynak élő adásban beszóló Havas Henrik kirúgása volt.

Képernyőn volt

Sváby nem csak a műsorgyártás irányításában vett részt, számos műsorban maga is feltűnt. Évekig vezette a Naplót, míg tavaly szeptember 24-én Orbán Viktor élő adásban megszorongatta a felkészületlen, hebegő, lapok közt matató műsorvezetőt. Sváby akkor hónapokra eltűnt a képernyőről, majd az Egy a száz ellen című vetélkedő műsorvezetőjeként tűnt fel újból. A műsor első adása tudta csak megnyerni a nézettségi versenyt, a második adás már voltaképpen megbukott. A Tv2 májusban, az akkor már gyakran 16 százalékos közönségarány (a csatorna azért 25 százalék felett teljesít átlagosan) miatt kénytelen volt megszűntetni az Amerikában egyébként nagy sikerrel vetített műsort.

A Tv2 a bukások és Sváby András menesztése ellenére hivatalosan számol még Svábyval, mint műsorvezetővel.

"Tiszteletben tartjuk Sváby András döntését és továbbiakban is számítunk rá műsorvezetőként" - kommentálta Sváby távozását hivatalosan a Tv2, azt erősítve, hogy a músorvezetű-ügyvezető igazgató saját döntéséből hagyta ott a Tv2-t.