Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végleg elhallgattatták a Szabó családot

2007.05.24. 17:48
A 2500. résszel végleg lezárult a 48 éve tartó családregény, a Magyar Rádió az alacsony hallgatottsággal és a drága előállítási költségekkel indokolja a döntést. és inkább a fiatalabb hallgatók felé nyit.

A Szabó-család története a 2500. adással végleg lezárult: a sorozat 1959 óta tizenegy szerzőt, tizenkét rendezőt és mintegy ezer színészt "fogyasztott el".

A 48 éve indított hangjátéksorozat megszűnésének egyik hivatalos oka az, hogy a rádiós szappanopera műfaja igen drága.

"A rádiósorozat drága műfaj, amit a rádió nem engedhet meg magának. Másrészről a sorozat megfáradt. Az elmúlt 17 évben a rádió nem követte a hallgatók változtatási igényeit. A fiatalabb, 30-50 éves korosztály felé szeretnénk fordulni" - mondta el a távirati irodának Borbély Julianna kommunikációs igazgató.

Hozzátette: a változás még további műsorokat is érinteni fog. Júniustól új irodalmi műsort indítanak, ahol kortárs szerzők műveivel ismerkedhet a hallgatóság, bevezetik a sávos műsorszerkesztést (vagyis a reggeli és a délutáni időpontokra helyezik a hangsúlyt), s a legfontosabb eseményekkor a hírműsorokba szakértőket hívnának.

A sorozatnak szerény hallgatottsága volt: körülbelül 32 ezren (0,4 százalék)voltak kíváncsiak a hétfői adásra, a csütörtöki ismétlés alkalmával viszont nagyságrenddel többen, átlagosan 320 ezren (4 százalék) követték történet folytatását.

48 évnyi történet

A család története 1959 januárjában kezdődött, és a műsor szerkesztői csupán négy részesre tervezték. Maguk sem gondolták, hogy az adások akkora közönségsikert aratnak, hogy a történet 48 éven át folytatódik majd.

A sorozat szülőatyja Liska Dénes dramaturg volt. Egy, az Élet és Tudománynak adott 1997-es interjúban így emlékszik vissza a rádiójáték indulására: "Az első adás, amelyet én írtam, 1959. június 30-án hangzott el. Azzal kezdődött, hogy Szabó bácsi 60 éves, s a portás nem engedi be az üzembe, mert már nyugdíjas, nincs szabadbelépési engedélye. Ezután a szemtanúja lesz egy üzemi lopásnak, majd leütik, s az iratait is eltüntetik. Így találnak rá. Szóval én megírtam Szabó bácsit, Baróti Géza pedig a következő adásban kitalálta Szabó nénit. A harmadik adást megint én írtam, a negyediket újra Géza. Így folytattuk, aztán később bekapcsolódott Forgács István is."

A kezdeti szereposztásban olyan nevek szerepeltek, mint Gobbi Hilda, Szabó Ernő (alias Szabó házaspár) vagy Zenthe Ferenc és Kállai Ferenc, akik évtizedekig szerepeltek a rádiójátékban. Zenthe előbb Tibor, a zongorista szerepét játszotta, aki egy rosszul sikerült randi után a Dunában végezte. Az írók kegyetlensége felháborította a hallgatókat, több száz levél érkezett a rádióba, ezért szinte azonnal kitalálták Zenthének Kárpáti, az újságíró figuráját. Zenthe Ferenc ezt a szerepet egészen haláláig játszotta, utolsó hónapjaiban már ágyából, telefonon mondta fel a szöveget.