Gyászolnak a tévék is

2005.04.06. 22:49
Mindhárom csatorna élőben közvetíti a temetést, az MTV-n egyáltalán nem lesznek reklámok, a Tv2 pedig kevésbé szórakoztató műsorokat sugároz majd.
Mindhárom országos földi sugárzású televíziós csatorna élőben sugározza II. János Pál pápa temetését péntek délelőtt a Vatikánból, sőt a Tv2 és az MTV is változtat szokásos műsorrendjén.

Nem szórakoztató filmek

A TV2 vezetősége is műsorváltozást rendelt el április 8-ra. A csatorna délelőtt tíztől megszakítás nélkül, élőben sugározza II. János Pál pápa gyászszertartását.

"A délutáni műsorsávból - ezen a napon - a katolikus egyházfő iránti tiszteletből kikerültek a szórakoztató műsorok" -áll a csatorna sajtóközleményében. A Tv2 honlapjának tanulsága szerint igaz, hogy pénteken elmarad az Áll az alku című vetélkedő, de a Jóban-rosszban és a Beverly Hills 90210 pénteken is adásba kerül, ráadásul például a pápa temetésének közvetítését rögtön a Nagy vonatrablás című film követi. A főműsoridőben az Arany markában című kanadai krimit helyett pedig az ezek szerint kevésbé szórakoztató Ivanhoe című klasszikus kalandfilmet sugározza a csatorna.

Az RTL Klubon is élőben adják majd a temetési ceremóniát Rómából. Szellő István pénteken 10 órától élőben jelentkezik Rómából, itthonról pedig a vallási műsorokért felelős Dusicza Ferenc kommentálja majd az elhunyt egyházfő végső nyugalomba helyezését. A közvetítés előtt fél tíztől a csatorna levetíti a pápa életéről szóló filmet, melyet az RTL Klub stábja készített.

Az RTL klub nem tervezett műsorváltozást az esti főműsoridőre, így a tervezettek szerint Hajós András botrányshowja és Jackie Chan Kínai csapás című akcióvígjátéka kerül a képernyőre.

Ne legyenek reklámok!

A közszolgálati csatornán is a pápa temetése lesz a délelőtti műsor, az Index információi szerint éppen a kedden menesztett hírigazgató, Nika György közvetíti majd II. János Pál temetését a Híradó kiküldött munkatársaként.

Az MTV emellett délután három órától megismétli a "Ne féljetek" címmel hétfőn sugárzott Katolikus Krónika különkiadását, az Este című műsorban Rómából kapcsolják majd Erdő Péter pápaválasztó bíborost.

Azok kedvéért, akik délelőtt nem tudják nézni a gyászszertartást, este 8 órától II. János Pál 1920 - 2005 címmel emlékműsort készít a csatorna és ebben összefoglalót adnak a temetés mellett, a pápa életútjáról, utazásairól, magyarországi látogatásairól és egyháztörténeti jelentőségéről.

Az MTV ezen a napon nem sugároz hirdetéseket, sem kereskedelmi tevékenységre utaló műsorajánlót azért, hogy a csatorna hivatalos tájékoztatása értelmében ezzel is méltó emléket állítsanak a katolikus egyházfőnek.

"Ezúton felhívjuk valamennyi társunkat a médiapiacon, a magyarországi műsorszolgáltatókat, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz és tegyük közösen reklámmentessé a nemzeti gyásznapot, II. János Pál pápa temetésének napját" - áll a csatorna sajtóközleményében.